Ανάπτυξη με βάση τα συμφέροντα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας γιατί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο είναι αυτοκαταστροφικό

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας νωρίτερα στην τοποθέτηση  του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη,  σχετικά με την αστική ανάπλαση στην περιοχή της Δραπετσώνας,  παρουσίασε τις μεγάλες διαφορές αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που περιέχει το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πρότασης που δίνει προτεραιότητα στον ιδιωτικό  χώρο χωρίς όρια που υλοποιήθηκε στη χώρα μας.

Επικαλούμενος τα δεδομένα και την εμπειρία της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση τα οποία όταν ο ιδιωτικός χώρος λειτουργεί χωρίς όρια και χωρίς προγραμματισμό, αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι να καταναλώνονται οι φυσικοί πόροι χωρίς προγραμματισμό, ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι  «την ίδια στιγμή καταναλώνονται και τα δικαιώματα της κοινωνίας.  Στο τέλος καταλήγουμε σε περιπτώσεις όπως ήταν το φαινόμενο της όξινης βροχής στην Κεντρική Ευρώπη, όταν η βαριά βιομηχανία κατανάλωνε εκεί φυσικούς πόρους και περιβάλλον εις βάρος της ισορροπίας, του οικοσυστήματος και τελικά της ίδιας της οικονομίας».

«Τελικά, το αποτέλεσμα στην περίπτωση που ο ιδιωτικός χώρος δουλεύει χωρίς προγραμματισμό και χωρίς -αν θέλετε- έλεγχο από την κοινωνία και ρύθμιση, είναι να αναιρεί τους όρους που ο ίδιος χρειάζεται για να λειτουργήσει. Πρακτικά, η ιδιωτική οικονομία τις περισσότερες φορές καταναλώνει τους πόρους ύπαρξής της, γιατί αυτό το μοντέλο του καπιταλισμού είναι αυτοκαταστροφικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αστικής ανάπλαση στην περιοχή της  Δραπετσώνας «μπορούμε να βρούμε μία άλλη ισορροπία, ώστε να έχουμε και οικονομία και περιβάλλον και εργασία. Γιατί το ζητούμενο στην περίπτωση της ανάπλασης είναι ακριβώς αυτό».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Μπορούμε να το πράξουμε υπό τον έλεγχο της Βουλής; Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, ότι είναι αρμοδιότητα της Βουλής, συνταγματικά κατοχυρωμένη, η ρύθμιση του χώρου και η πολεοδομική λειτουργία. Άρα, κακώς μας κατηγορήσατε ότι παίρνουμε γη από ιδιωτικούς χώρους, όπως είναι η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα και η Lafarge χωρίς αποζημίωση. Είναι υποχρέωση στην πολεοδομική νομοθεσία να υπάρχει εισφορά σε γη, σε χρήμα και ανταπόδοση. Αυτό κάνουμε. Εμείς υλοποιούμε το νόμο. Άρα, απόλυτα και νόμιμα εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα και του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εμείς συνεισφέρουμε σε ένα τοπικό μοντέλο ανάπτυξης εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του δημοσίου, άρα και της οικονομίας και της κοινωνίας.  Πώς;  Κρατώντας την παράμετρο της αειφορίας, της ισορροπίας των πόρων, ώστε να μην θίξουμε ούτε το δικαίωμα της σημερινής γενιάς να ζήσει, αλλά ούτε και των επόμενων. Αυτή είναι η διαφορετικότητα στη δική μας προσέγγιση ότι, δηλαδή, δεν βάζουμε σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του ιδιωτικού, άρα του μονοπωλιακού ή πιθανά του επιχειρηματικού συμφέροντος, εις βάρος της κοινωνίας, αλλά κάνουμε μία ανάγνωση η οποία βάζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας στο ίδιο επίπεδο. Μόνο με τέτοιες ολιστικές προσεγγίσεις που έχουν και το αειφορικό στοιχείο αλλά και το δημόσιο συμφέρον μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες».

Παρακολουθείστε την παρέμβαση εδώ

Print Friendly, PDF & Email