Δελτίο Τύπου – Παρέμβαση Σωκράτη Φάμελλου σε Ημερίδα για την υλοποίηση έργων και δράσεων από τον ΦΔ Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης την περίοδο 2010-2015, 21-11-2015

Σ. Φάμελλος : “Η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να αποτελεί τμήμα του Κρατικού Προϋπολογισμού”.

Στην Ημερίδα με θέμα “Υλοποίηση και αξιολόγηση εφαρμογής του έργου και των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης για την περίοδο 2010- 2015” που διοργάνωσε σήμερα ο “Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης”, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

IMG_20151121_101046Ο Βουλευτής αφού συνεχάρη την Πρόεδρο και τα στελέχη του Φορέα για το σημαντικό τους έργο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της λειτουργίας των Φορέων για το έτος 2016 μέσω των πόρων του Πράσινου Ταμείου, όπως επίσης και στον άμεσο κυβερνητικό προγραμματισμό σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων που βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα. Πρότεινε δε, «η χρηματοδότηση των Φορέων Προστασίας να αποτελεί τμήμα του Κρατικού τακτικού Προϋπολογισμού και να μην εξαρτώνται από παροδικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις», έτσι ώστε η λειτουργία των Φορέων να ενισχυθεί να αποτελεί στοιχείο προόδου της Ελληνικής Πολιτείας.

Ο χαιρετισμός του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, επικεντρώθηκε επιπλέον σε τέσσερα βασικά σημεία:

  • Το περιβάλλον, η προστασία του και η βιώσιμη διαχείρισή του είναι άρρηκτο στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Οι Φυσικοί Πόροι δεν αφορούν απλώς στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αποτελούν στοιχείο της τοπικής ανάπτυξης και μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και δυναμικά στο τοπικό οικονομικό προϊόν.
  • Οι αρνητικές παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της Μυγδονίας (Κορώνεια – Βόλβη) δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα της λίμνης Κορώνειας η οποία έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από ελλιπείς πολιτικές.
  • Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η καθυστέρηση του Master Plan Κορώνειας-Βόλβης, το οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, με κίνδυνο να επισύρει και την πιθανότητα προστίμου για τη χώρα μας. Κυρίως όμως, δεν έχει προσφέρει στην περιβαλλοντική αναζωογόνηση του οικοσυστήματος.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σημαντικές προκλήσεις της ερχόμενης περιόδου, οι οποίες αφορούν στον καθορισμό των χρήσεων γης της προστατευόμενης περιοχής, εν όψει του επικείμενου Π.Δ., προκειμένου να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη των συμβατών αγροτικών χρήσεων με το οικοσύστημα της περιοχής, όπως και την έναρξη οικονομικών δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικό και οικοτουριστικό χαρακτήρα.

Στην Ημερίδα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν επίσης ο κ. Χρ. Ρώσσιος, Συντονιστής της ΝΕ Β’ Θεσσαλονίκης, που απηύθυνε χαιρετισμό, και ο Χρ. Ξενόπουλος , Συντονιστής της ΟΜ Λαγκαδά.