“Έναν όρο βάζουμε στη συζήτηση, να υπάρχει αξιοπρεπής σύνταξη για τον αγρότη και την αγρότισσα, εγγυημένη από το κράτος”

Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ραιδεστού, με θέμα το αγροτικό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε: “Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σταματά τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία. Είχαμε στείλει πρόσκληση σε όλους. Αντ’ αυτού μας πήραν τηλέφωνο το πρωί της Κυριακής και ζητούσαν να μην γίνει η εκδήλωση. Εκτός από τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, υπήρχαν και υποψήφιοι Βουλευτές άλλων κομμάτων οι οποίοι προσπάθησαν να ακυρώσουν την εκδήλωση. Ήρθαν, έθεσαν ερωτήσεις πριν μιλήσουμε εμείς, δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα και έφυγαν μαζί με τα κανάλια”.

Συνεχίζοντας την ραδιοφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου “Σκληρό Ροκ”, του Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM, ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόσθεσε: “Εμείς, κάναμε την εκδήλωση μαζί με τους αγρότες που ήρθαν για να ακούσουν. Συζητήσαμε σε ήρεμο κλίμα τα σοβαρά ζητήματα των αγροτών. Θα συνεχίσουμε αυτή την δημόσια προσπάθεια. Καλούμε τους αγρότες να έρθουν στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που οι ίδιοι ζήτησαν πριν από τρεις εβδομάδες”. Και συμπλήρωσε: “Με έναν όρο. Να υπάρχει εθνική σύνταξη για τον αγρότη και την αγρότισσα. Εάν, όμως, οι αγρότες δεν υπερασπιστούν την εθνική σύνταξη, θα την υπερασπιστούμε εμείς. Οι αγρότες θα καταλάβουν ότι οι συνδικαλιστές της ΝΔ που μπλοκάρουν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, το κάνουν μόνο για κομματική εκμετάλλευση, θα τους απομονώσουν και θα προσέλθουν στη συζήτηση”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολίασε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας “ακόμα περιμένουμε τις προτάσεις της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που έχει προτείνει έως τώρα είναι κατάσχεση των ενισχύσεων για να καλυφθούν τα χρέη του ΟΓΑ και ιδιωτική ασφάλιση. Συμφωνούν με αυτή την πρόταση οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ; Εμείς θέλουμε εξασφαλισμένη σύνταξη για τον Έλληνα αγρότη και την Ελληνίδα αγρότισσα. Συμφωνεί η ΝΔ και οι συνδικαλιστές αγρότες που πρόσκεινται σε αυτή;”. Και σχετικά με την πολιτική εκμετάλλευση των κινητοποιήσεων ζήτησε “να απομονώσουν οι αγρότες τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα, όπως έκανε η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλευόμενη τα επεισόδια στην έναρξη της AGROTICA”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ, “αυτό που είχαν κοκκινίσει από τις διορθώσεις οι Ευρωπαίοι επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”, με αποτέλεσμα “αυτή τη στιγμή να έχουμε στα χέρια μας εγκεκριμένη χρηματοδότηση 5 δις ευρώ για τον αγροτικό τομέα”.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι “η παράταση της φορολόγησης των αγροτών, που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, μας δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής. Οι φορολογικοί συντελεστές των αγροτών παραμένουν στο 13% για φέτος. Συμφωνούμε με τη διεκδίκηση των αγροτών για πάγωμα του φορολογικού, το πετύχαμε το καλοκαίρι και δεν μπαίνει τώρα στη συζήτηση με τους δανειστές”.

Σχετικά με τα ζητήματα προοπτικής στην αγροτική παραγωγή είπε ότι “με το νέο ν/σ για τους συνεταιρισμούς διεκδικούμε την ίδρυση ομάδων παραγωγών που θα είναι αφορολόγητες. Άρα, είναι πιθανή και η φορολογική ελάφρυνση όταν πετύχουμε την οικονομία κλίμακας στην αγροτική παραγωγή και την τυποποίηση”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Το ζήτημα του ασφαλιστικού είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Εάν κάποιος αγρότης έχει μεγαλύτερο εισόδημα από έναν μισθωτό ή επαγγελματία να εισφέρει κάτι παραπάνω στο ασφαλιστικό. Όμως, εάν έχει λιγότερα, να εισφέρει και λιγότερα. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και η πλειοψηφία των αγροτών δεν θα πληρώνει περισσότερο με τη νέα πρόταση του ασφαλιστικού”.

Και κατέληξε: “Ως Κοινοβουλευτική ομάδα ζητάμε καθημερινά από το Υπουργείο Εργασίας να βελτιώσει και άλλες παραμέτρους του ασφαλιστικού. Δηλαδή, χαμηλό κατώφλι και χαμηλή εισφορά για τους μη έχοντες, αλλά και για αυτούς που έχουν μεγάλα εισοδήματα να μην είναι υπερβολική η εισφορά ώστε να μην ανακόπτεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δεν υπάρχει θέμα διαρροών και απωλειών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διότι όλοι μαζί επεξεργαζόμαστε την πρόταση, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email