” Η πολιτεία είναι παρούσα σε όλα τα μέτωπα του προσφυγικού”

Σχολιάζοντας την πολιτική ατζέντα της ημέρας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM., δήλωσε: “Η εκ παραδρομής έκφραση του κ. Μουζάλα ήταν λανθασμένη, κάτι που αναγνώρισε και ο ίδιος και ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Η κυβέρνηση εμμένει στην ονομασία ΠΓΔΜ και θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ατυχής δήλωση του κ. Μουζάλα δεν επηρεάζει τη διπλωματική θέση της χώρας μας, ούτε δημιουργεί διπλωματικό ζήτημα στη λειτουργία της”.

Και συνέχισε: “Ο κ. Μουζάλας έχει έναν πολύ ευαίσθητο ρόλο στο προσφυγικό, επί του οποίου κανείς δεν έχει να του καταμαρτυρήσει κάτι, και έχει συνεισφέρει πολύ στη λειτουργία της χώρας στο εσωτερικό και στην εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Δεν είναι μείζον το ζήτημα της παραίτησης ή μη του κ. Μουζάλα, μείζονα είναι τα ζητήματα του προσφυγικού και της αξιολόγησης που βρίσκονται αμφότερα σε κρίσιμο σημείο, αυτή τη βδομάδα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της παρουσίας του κράτους στη διαχείριση του προσφυγικού, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το Σαββατοκύριακο ήμουν στην Ειδομένη μαζί με άλλους βουλευτές και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο. Χωρίς κάμερες. Σε καμία περίπτωση το κράτος και η κυβέρνηση δεν είναι απούσα. Αυτό το κράτος, με την δεδομένη οικονομική, κοινωνική και διοικητική κατάσταση έχει καταφέρει έως σήμερα να λειτουργούν 20 camp των 32.000 θέσεων σε όλη τη χώρα, να κατασκευάζει αυτή την εβδομάδα άλλες 10.000 θέσεις φιλοξενίας σε 8 νομούς και να έχει χωροθετήσει για την ερχόμενη εβδομάδα, άλλα 8 camp. Και όλα αυτά, χωρίς καμία χρηματοδότηση έως σήμερα”.

“Είναι μεγάλη η προσπάθεια του στρατού, του λιμενικού και της αστυνομίας, αλλά και των λίγων στελεχών της μεταναστευτικής πολιτικής”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Ειδικά στην Ειδομένη είμαστε παρόντες σε πολλές αλληλέγγυες δράσεις, αλλά δεν πηγαίνουμε με τα κανάλια και δεν θέλουμε να διαφημιζόμαστε. Εκεί βρίσκονται επίσης δύο κινητές μονάδες το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και οι γιατροί από το Δημόσιο. Η Ελληνική Πολιτεία ήταν αυτή που μερίμνησε την προηγούμενη εβδομάδα για τη δημιουργία φυλλαδίων με κείμενο σε τρεις γλώσσες, τα οποία μοίρασε η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόσφυγες της Ειδομένης. Στα φυλλάδια αυτά καλούμε τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την Ειδομένη, εφόσον υπάρχει έλλειμμα υποδομών, Πραγματοποιούμε συνεχείς συναντήσεις με τους εκπροσώπους των προσφύγων με σκοπό να τους πείσουμε για τη διαδικασία μετεγκατάστασης στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι, λοιπόν, το κράτος απόν;”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε “πολύ ύποπτη την προβοκάτσια που στήθηκε με την διακίνηση του ανεπίσημου φυλλαδίου στην Ειδομένη”, αλλά δεν τη σχολίασε περαιτέρω διότι “είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”. Ωστόσο, ανέφερε πως “πρέπει να ελεγχθούν όλες οι λειτουργίες στην Ειδομένη” και αναρωτήθηκε “εάν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος της επίσημης πολιτικής της χώρας μας ΜΚΟ και οργανώσεις άλλων χωρών και να διακινούν έντυπα μέσα στο χώρο των προσφύγων, οι οποίοι προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο; Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν ερωτήματα για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και την αποτελεσματικότητα και χρήση των πόρων”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επανέλαβε πως “η Ειδομένη δεν ήταν και δεν είναι επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα κόμμα δεν έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει camp στην Ειδομένη. Άσχετα με την εύκολη κριτική που ασκούν σήμερα δημόσια τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλοι έχουμε συμφωνήσει σε αυτό και το κρύβουν. Διότι, αφενός η ύπαρξη camp στην Ειδομένη αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες και αφετέρου είναι και επικίνδυνο να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο στα σύνορα”.

“Το κράτος είναι παρόν και δίνει μια τιτάνια μάχη, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις, με ελλείμματα, αλλά με καθημερινή παρουσία”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. “Δυστυχώς έχουμε πολλές ανιστόρητες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα. Μας κατηγορούν ότι τάχα εμείς φέραμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κρύβουν το γεγονός ότι ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες που κάλεσαν τους πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα είναι απλώς το πέρασμα. Παραποιούν ακόμα και την πραγματικότητα του πολέμου για να χρεώσουν τις ροές των προσφύγων στο ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνουμε ότι θα φιλοξενήσουμε αναλογικά όσους πρόσφυγες μας αναλογούν, αλλά ο στόχος μας είναι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Εμείς έχουμε καταφέρει να φτάσουμε αυτή την εβδομάδα σε μια δυναμικότητα 42.000 θέσεων, σε οργανωμένες δομές, τις οποίες έφτιαξε αυτό το κράτος, χωρίς πόρους, αλλά με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και ένα γενναίο κίνημα αλληλεγγύης”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email