“Η Ελλάδα διεκδικεί με δύναμη και επάρκεια τα συμφέροντά της σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής”

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Ακραίως” του Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100.3 FM, εκτίμησε ότι “αν και δεν μπορούμε εκ των προτέρων να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της Συνόδου, εντούτοις περιμένουμε ότι θα είναι αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Οκτωβρίου, με βάση το σεβασμό των διεθνών συνθηκών ως προς τη φιλοξενία των προσφύγων και την προοπτική της επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη”. Ωστόσο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι “αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει διστακτική στην εφαρμογή πολιτικών για τη ριζική αντιμετώπιση του πολέμου και της σύρραξης στη Συρία, που είναι και η αιτία του προβλήματος”.

“Υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής αδυναμίας της Ευρώπης”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, “κάτι που φαίνεται από τις σπασμωδικές αντιδράσεις που παρατηρούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την ανάδειξη συντηρητικών και ασυνάρτητων φωνών. Όμως, στην Ευρώπη, πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών και να μην επιτρέψουμε στα ακροδεξιά ιδεολογήματα να διεισδύουν σε κομμάτια των κοινωνιών που πλήττονται από τη φτώχεια και τη λιτότητα. Είναι καιρός να μην παρασυρόμαστε άλλο από τον στείρο οικονομισμό”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι “η Ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει και σήμερα και αύριο την Τουρκία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής των μεταναστών, εφόσον έως σήμερα δεν υλοποιούνται οι διεθνείς συμφωνίες. Η Ευρώπη οφείλει να λάβει αποφάσεις και γι’ αυτό το θέμα”. Όσο για το ζήτημα της μη τήρησης των κοινών αποφάσεων από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες “κατά τη Σύνοδο θα υπάρξει πίεση, πιθανά με συνέπειες, έτσι ώστε να αρχίσει η διαδικασία της μετεγκετάστασης, αναλογικά προς τις Ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η χώρα μας “πηγαίνει υπερεπαρκής σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής και πιο δυνατή, με ένα κοινό ανακοινωθέν που έχουν υπογράψει τα πέντε από το επτά κόμματα που συμμετείχαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών”. Τη συντριπτική πλειοψηφία των σημείων του κοινού ανακοινωθέντος, “τα είχε θέσει η κυβέρνηση ήδη από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου. Άρα, επιδεικνύουμε μια συνέχεια και μια συνέπεια στην Ευρώπη”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, “οι συνθήκες της προσωρινής παραμονής τους πρέπει να πληρούν κάποιες βασικές συνθήκες ανθρωπισμού και ποιότητας ζωής. Οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες εκ των προτέρων”.

“Επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπήρχαν στην Αμυγδαλέζα 2.500 παράτυποι μετανάστες, σήμερα αναφέρονται μόλις 250. Νομίζω, ότι αυτό δείχνει τη διαφορά. Υπήρχαν πολλές καταγγελίες τότε για μη τήρηση των κανόνων φύλαξης των μεταναστών και ως χώρα δεν ήμαστε συνεπείς”, κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

“Σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας υπάρχουν και λειτουργούν ήδη, σήμερα, αλλά και μήνες πριν, προαναχωρησιακοί χώροι μεταναστών. Συνεπώς, οι δηλώσεις των αρχηγών κομμάτων της Αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, περί δημιουργίας αυτών των χώρων, δεν ισχύουν. Αυτό που ισχύει και κάνει τη διαφορά είναι ότι αυτοί οι χώροι λειτουργούν με βάση τα προβλεπόμενα των διεθνών συνθηκών και τον στοιχειώδη σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, της υγείας και της προσωπικότητας αυτών των ανθρώπων. Διεκδικούμε επίσης να γίνει αποδεκτή και να εφαρμόζεται με ασφάλεια η επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης ή εισόδου”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Μέρος Α

Μέρος Β

Print Friendly, PDF & Email