“Κατανέμουμε τις επιχορηγήσεις της επιχειρηματικότητας σε περισσότερα σχέδια”

Στοχεύουμε σε μια άλλη ανάπτυξη η οποία συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την εργασία”, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά, Κανάλι 1 90.4 FM. “Αυτό που θέλουμε είναι  να επιστρέψει στη χώρα η πραγματική εργασία και το πραγματικό προϊόν”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αν και το ζήτημα των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, εντούτοις “έχουμε παράλληλο σχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε για μια υγιή επιχειρηματικότητα στη χώρα. Εμείς, ωστόσο, θα προτάσσουμε μαζί με το οικονομικό και τα κριτήρια του κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Δεν θα συζητήσουμε με επιχειρηματικά σχέδια τα οποία ψάχνουν γρήγορο και εύκολο κέρδος, εις βάρος της χώρας”.

Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια “υψηλής τεχνολογικής βάσης, συνεπώς, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια αξιοποίησης του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού και της δικής μας τεχνογνωσίας. Δηλαδή, επενδυτικά σχέδια υψηλής έντασης εργασίας και υψηλών αμοιβών και όχι χαμηλής έντασης εργασίας και χαμηλών αμοιβών. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκουμε για την Ελλάδα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι κατά τη διαβούλευση του νέου αναπτυξιακού νόμου που προηγήθηκε στη Βουλή, “ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς ήταν πολύ θετικοί. Μαζί με το ΕΣΠΑ και τη σταθερή λειτουργία των τραπεζών δημιουργείται πλέον ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της χώρας, το οποίο προφανώς βασίζεται και στην πολιτική σταθερότητα, που μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει και σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο”.

“Θέλουμε να κατανείμουμε την «πίτα» σε περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Ανοίγουμε το δρόμο στα παλιά επενδυτικά σχέδια, που είχαν παγώσει, και στηρίζουμε εκ νέου τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ιδρύουμε τον καταπιστευτικό λογαριασμό και κατεβάζουμε το όριο επένδυσης της κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας. Έτσι, δίνεται προκαταβολή χωρίς εγγυητικές στα νέα έργα ΕΣΠΑ. Δεν θέλουμε η νέα επιχειρηματικότητα, η επιχειρηματικότητα των νέων επιστημόνων, να εξαρτάται αποκλειστικά από τον δανεισμό, να ξεκινά δηλαδή τη δραστηριότητά της με τα βάρη του δανεισμού”.

Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολίασε την χθεσινή πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία στους επιχειρηματίες, αλλά να αυξηθεί η επιχορήγησή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Αναρωτιόμαστε, σε ένα κράτος που το παρέδωσαν με άδεια ταμεία, πώς θα δοθούν μεγάλες επιχορηγήσεις, όταν δεν θα υπάρχουν έσοδα λόγω μειωμένης φορολογίας; Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης έχει στο νου του να πάρει η χώρα και άλλα δάνεια, όπως έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας”.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Τετάρτης στην Μεγάλη Βρετανία, είπε: “Είναι δύσκολο να προβλεφθούν εξ ολοκλήρου οι συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της συγκεκριμένης χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να περιγραφούν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη δεν θα είναι αυτή που ξέραμε, η οποία βέβαια δεν μοιάζει και πολύ με αυτή που θέλουμε. Δυστυχώς, έχει καθυστερήσει πολύ η συζήτηση για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση”.

Και κατέληξε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί στην Ευρώπη ως καταλύτης που θα συνεισφέρει σε μια Ευρώπη που ναι μεν θα προσεγγίζει την ενοποίηση και την ολοκλήρωσή της, αλλά θα είναι και ισότιμη απέναντι στους πολίτες της και στα κράτη. Οι διαφορές βορρά – νότου, η λειτουργία του ευρώ είναι στοιχεία που δημιουργούν αποκλίσεις και εντάσεις, όχι συνθέσεις. Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να δει κατάματα το μέλλον της Ευρώπης”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email