“Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε θέμα ιδιωτικής ασφάλισης, όταν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους”

Αναφερόμενος στη χθεσινή, προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Τα Ασυμβίβαστα” του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΑ, ανέφερε: “Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν βοήθησε τη χώρα να ωριμάσει την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Έπρεπε να καταλήξουμε σε τι συμφωνούμε, έστω επί των θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να τοποθετηθούν με προτάσεις”. Και συμπλήρωσε: “Περιμέναμε να δούμε τι κοινό μπορεί να έχουμε ως χώρα. Αντ’ αυτού η Αντιπολίτευση έκανε τοποθετήσεις για τη γενική πολιτική εικόνα και όχι για την ουσία του μείζονος ζητήματος του ασφαλιστικού”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας πως “ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε ευθέως το θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, όταν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Άνοιξε, επίσης, την παλιά κουβέντα περί μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα, αφήνοντας ένα ερωτηματικό απολύσεων”. Όλα αυτά, ως κινήσεις τακτικής μπορεί “να ξεκαθαρίζουν πόσο νεοφιλελεύθερη είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, όμως δεν προσέφεραν τίποτα στη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, διά του αρχηγού της, επέλεξε να κάνει μια τοποθέτηση εκτός θέματος”.

Σε συναντήσεις Βουλευτών των κομμάτων με φορείς των επιστημονικών οργανώσεων “είχαμε ακούσει από Βουλευτές της ΝΔ προτάσεις για χαμηλές εισφορές και τριχοτόμηση του ενιαίου Ταμείου. Εχθές, ούτε καν αυτή η πρόταση δεν κατατέθηκε από τη ΝΔ, όπως δεν ακούσαμε τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα των ελλειμμάτων των Ταμείων, ανά κλάδο, που θα μεγεθυνθούν με την ανεργία και τις χαμηλές εισφορές”.

Ως προς τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Νταβός, υπήρξε απαίτηση των αγροτών για συνάντηση μαζί του. “Ο Πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε, έκανε άμεσα αποδεκτή τη συνάντηση και ζήτησε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτρόφων, των αγροτών των ορεινών περιοχών, των μικρών συνεταιριστών και αγροτικών συλλόγων, κλπ”. Εντούτοις, “μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η στάση των αγροτών. Δεν προσέρχονται στο διάλογο και ζητούν να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών, το οποίο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη συζήτηση. Πρόκειται για παρανόηση, παραπληροφόρηση, ή για παιχνίδι εντυπώσεων;”, αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Και συνέχισε: “Οι ίδιοι οι αγρότες θα πρέπει να κρίνουν τι είναι αυτό που τελικά διεκδικούν. Όλοι μας, ανεξαιρέτως, κρινόμαστε από την κοινωνία. Εμείς είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, θέλουμε να γίνει ο διάλογος το συντομότερο δυνατό. Το αγροτικό ζήτημα μας απασχολεί πολύ. Δικαιούμαστε ως χώρα και ως κοινωνία να αφήσουμε εκτός συζήτησης το ασφαλιστικό των αγροτών. Δικαιούμαστε να μην υπάρχει για τους αγρότες και τις αγρότισσες σύνταξη; Νομίζω, κανένας δεν το θέλει αυτό”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής στο ασφαλιστικό έχουν ξεκαθαρίσει μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, τα μεγάλα ζητήματα των συνταξιούχων και της μισθωτής εργασίας, δηλαδή των μισθωτών και των εργοδοτών, “της μεγαλύτερης πληθυσμιακής κατηγορίας που επηρεάζει από την οικονομία της γειτονιάς, έως την εθνική οικονομία”. Ταυτόχρονα, “έχει βελτιωθεί η πρόταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Εχθές, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα για την φορολογική κλίμακα από 12.000 έως 30.000 ευρώ, μέτρα που μειώνουν τις εισφορές και επιτρέπουν σημαντικότατες ελαφρύνσεις για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος, αλλά και για όσους βγαίνουν εκτός άσκησης επαγγέλματος”. Και κατέληξε: “Παρά τις πιέσεις των δανειστών, μας ενδιαφέρει ο διάλογος με την κοινωνία. Διότι, αυτήν εκπροσωπούμε. Και αυτή τη συζήτηση θα συνεχίσουμε για να βελτιώσουμε την πρότασή μας”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email