“Στόχος μας η επιστροφή της εργασίας, της κοινωνικής συνοχής και της προόδου στη χώρα “

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” του Νίκου Ευαγγελάτου, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως “μετά τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν -Βελκουλέσκου άνοιξε αναπόφευκτα μια μεγάλη συζήτηση για το ΔΝΤ. Από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο, ότι δεν δεχόμαστε να γίνονται τέτοιου είδους συνομιλίες και εκβιασμοί πίσω από την πλάτη δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και των πολιτών μιας χώρας”.

Και συμπλήρωσε: “Ελπίζουμε όλη αυτή η συζήτηση που άνοιξε σχετικά με το ρόλο και τις μεθόδους του ΔΝΤ να αποβεί προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας. Ειδικότερα, η Ευρώπη, έχει να λύσει ένα δικό της θέμα: Εάν θέλει και εάν επιλέγει να λειτουργεί χωρίς το ΔΝΤ. Είναι βέβαιο, ότι οποιαδήποτε εξέλιξη σημειώνεται, επιδρά σε έναν παγκόσμιο συσχετισμό ιδεών και δυνάμεων. Η Ευρώπη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη μετά από αυτές τις αποκαλύψεις. Κάτι που θα επηρεάσει και τη λειτουργία του ΔΝΤ, αλλά και τη διαπραγμάτευση του Ελληνικού Προγράμματος”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε πως “η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό τη συμφωνία του Ιουλίου, κάτι που λέμε δημόσια και ανοικτά. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη σοβαρότητα εκ μέρους των στελεχών του ΔΝΤ, αλλά εκ μέρους της ίδιας της Ευρώπης. Εξάλλου η συνομιλία Τόμσεν – Βελκουλέσκου δεν αφορούσε μόνο στον εκβιασμό της χώρας μας, αλλά συνδέεται και με ένα ενδεχόμενο Brexit, άρα απασχολεί συνολικά την Ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολίασε πως “τα μέτρα που ακούγονταν πριν από ένα και δύο μήνες, τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από τα συστημικά κανάλια και μερίδα του Τύπου, είναι σαφές πως δεν θα ισχύσουν. Ούτε το αφορολόγητο θα μειωθεί στο μισό, ούτε θα καταργηθεί η εθνική σύνταξη, ούτε θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, όπως μαθαίνουμε από τις πληροφορίες της διαπραγμάτευσης. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διάψευση της Αντιπολίτευσης και να επιτύχουμε, κατά τη διαπραγμάτευση, ακόμα περισσότερα προς όφελος της χώρας μας και των πολιτών “.

Και συνέχισε: “Έχουμε παραδεχτεί ότι η συμφωνία του Αυγούστου περιέχει και κάποια μέτρα λιτότητας. Η προσπάθειά μας στη διαπραγμάτευση στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηπιότητα των μέτρων με τριετή προσαρμογή, έως την 1η Ιανουαρίου 2018. Θέλουμε να μην περιλαμβάνει έντονα και άδικα φορολογικά μέτρα. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αφορούν στο 2018, όπως προέβλεπε και η συμφωνία του Ιουλίου. Γι’ αυτό και θα εφαρμοστούν προοδευτικά. Και λαμβάνονται, όχι διότι δεν έχουμε επιτύχει τους στόχους μας, ή επειδή είναι ελλειμματική η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Το αντίθετο, οι δημοσιονομικοί δείκτες είναι καλύτεροι από τις προβλέψεις. Η επιτυχία δε αυτή της χώρας μέχρι σήμερα κάνει τα μέτρα ελαφρύτερα”.

Όσον αφορά στο Ελληνικό χρέος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως “κομβικό σημείο είναι η επιστροφή της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας. Μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για αυτό το στόχο είναι το ύψος και οι υποχρεώσεις του χρέους να μην δημιουργούν ανασφάλεια στην οικονομία και τις επενδύσεις”. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “Για να μην εισέλθουμε σε νέο σπιράλ ύφεσης, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος το οποίο η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει. Όμως, θέλουμε και ένα δίκαιο χρέος, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία των προηγούμενων χρόνων, με τα άδικα πανωτόκια”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email