“Η εισαγωγή του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή δεν συνιστά μονομερή ενέργεια”

Τον σχεδιασμό για εισαγωγή των δύο σχεδίων νόμου στη Βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου “Σκληρό Ροκ”, στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FM. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “στα θέματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού υπάρχει συνισταμένη απόψεων με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς σε βασικά ζητήματα, συνεπώς η ανακοίνωση εισαγωγής των σχεδίων νόμου την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεν συνιστά μονομερή ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης”.

“Το ΔΝΤ θέτει τις δικές του παραμέτρους που δεν συμβαδίζουν με αυτά που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρώπη”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Εμείς, βέβαια δεν θα νομοθετήσουμε πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ούτε φέρνουμε τα δύο ν/σ στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Συνεπώς, η Ολομέλεια θα έχει χρόνο ώστε να εργασθεί πάνω στο νομοτεχνικό κείμενο των συγκεκριμένων ν/σ αλλά και να γίνει η απαραίτητη σύνθεση από την πλευρά των θεσμών. Εξάλλου, οι θεσμοί των δανειστών θα βρίσκονται εκ νέου στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα συνεχιστεί και η αξιολόγηση”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως “η κυβέρνηση προετοιμάζει εδώ και έξι μήνες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ακριβώς διότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που θα αφορά μακροπρόθεσμα την Ελληνική κοινωνία. Τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δηλώσει ότι η χώρα μας δεν θα γίνει μπαλάκι εξαιτίας των διαφωνιών των θεσμών μεταξύ τους. Υπενθυμίζω, ότι η συμφωνία του καλοκαιριού έχει συναφθεί με τα Ευρωπαϊκά όργανα και το ΔΝΤ έχει ρόλο παρατηρητή. Τηρούμε τη συμφωνία, αλλά δεν γυρίζουμε πίσω”.

“Είμαστε μια Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα, στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται κατά τη διαπραγμάτευση. Έχουμε, λοιπόν, κάθε δικαίωμα και κάθε δυνατότητα να αποφασίζουμε μόνοι μας τα μέτρα μέσω των οποίων θα πιάσουμε τους στόχους, που από κοινού θέσαμε με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι πλέον προφανές ότι το μέλλον της σχέσης Ευρώπης – ΔΝΤ θα κριθεί στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης. Εξ ου και το ταξίδι του Πρωθυπουργού και οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών χωρών και του Ευρωκοινοβουλίου”, συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.

Αυτό που παρατηρείται κατά την τρέχουσα περίοδο της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι “το ΔΝΤ αμφισβητεί τις παραμέτρους της Ελληνικής οικονομίας και υποθέτει δικά του, μεγαλύτερα ελλείμματα, με λανθασμένο τρόπο. Ζητά να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία είναι πολύ πιο αρνητικά από αυτά που συμφωνήσαμε τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Είναι πράγματι εντυπωσιακό”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος “πώς τόσο μεγάλοι και υπερεθνικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο ή σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, λανθασμένα και εμπειρικά στοιχεία και εργαλεία, τα οποία δεν αντιστοιχούν και δεν συνδέονται με τον σύγχρονο κόσμο”.

“Χρησιμοποιούν λάθος δείκτες, λάθος πολλαπλασιαστές και βέβαια έχουν σχεδιάσει δύο φορές λάθος πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μήπως, τελικά, έχουν απλώς ένα γινάτι εις βάρος της χώρας μας, μόνο και μόνο επειδή δεν αντέχουν την πιθανότητα της επιτυχίας ενός άλλου προγράμματος που είναι διαφορετικό από τα δικά τους;”, αναρωτήθηκε με δεικτικό τρόπο ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: “Δεν μπορεί η λειτουργία μιας Ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας και οι συνθήκες ζωής των πολιτών της να αμφισβητούνται από προσωπικές υποθέσεις, λανθασμένες εκτιμήσεις, λανθασμένες συνταγές και λανθασμένους δείκτες. Και φυσικά δεν μπορούν να μπουν στο κανάλι του εκβιασμού”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email