«Η αδειοδότηση των καναλιών είναι λαϊκή βούληση και συνταγματική επιταγή»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ Θεσσαλονίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων «μπορεί να προκαλεί μια καθυστέρηση στην υλοποίηση του στόχου, που είναι η τάξη και η νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο, όμως δεν συνιστά διακοπή της υπόθεσης της αδειοδότησης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια καθυστέρηση ενός κοινωνικού και πολιτικού στόχου, όμως ο στόχος δεν αλλάζει».

«Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι προϊόν λαϊκής βούλησης και συνταγματικής επιταγής, και αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό το άρθρο 2A του σχετικού νόμου, όχι ως σύνολο τον νόμο. Οι υπόλοιπες προβλέψεις που αφορούν σε μια σειρά ζητήματα, όπως ο τεχνικός εξοπλισμός των καναλιών, τα θέματα των εργαζομένων, το τηλεοπτικό πρόγραμμα κ.α., παραμένουν ως έχουν. Με αυτές τις προδιαγραφές θα γίνει και «η προσωρινή λειτουργία, χωρίς να υποκύψουμε σε ένα κλειστό καρτέλ καναλαρχών».

Παραμένει, ωστόσο, σε εκκρεμότητα η αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, γεγονός που συνιστά ταυτόχρονα «μήνυμα προς την Αντιπολίτευση να συναινέσει άμεσα σε μία πλουραλιστική σύνθεση του ΕΣΡ, χωρίς αποκλεισμούς. Διότι, αυτό που παραμένει και είναι ισχυρότερο από την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ είναι η λαϊκή βούληση και η συνταγματική επιταγή».

«Τα κόμματα που ασκούν σήμερα κριτική για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είναι τα ίδια κόμματα που παρακώλυσαν τη συγκρότηση του ΕΣΡ και προκάλεσαν τη νομοθέτηση από τη Βουλή», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Πρόκειται για υποκριτική στάση. Η Αντιπολίτευση δημιούργησε μια παγίδα λόγω αδυναμίας σύστασης του ΕΣΡ, η οποία λειτουργεί εις βάρος της λειουργίας της Πολιτείας, μόνο και μόνο για να έχουν τη δικαιολογία να ισχυρίζονται εκ των υστέρων, ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι με την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ ο κος Μητσοτάκης έθεσε εξαρχής ως στόχο τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Διότι,  «πολύ απλά η νέα διοίκηση της ΝΔ θέλει να παίξει το παιχνίδι του παλιού πολιτικού συστήματος και των καναλαρχών. Το βλέπουμε κάθε μέρα στη Βουλή, οι Βουλευτές της ΝΔ να είναι οι καλύτεροι συνήγοροι της μη αδειοδότησης των καναλιών».

Έως ότου υπάρξει διατυπωμένο το σκεπτικό του ΣτΕ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την πρόβλεψη για την συγκρότηση του ΕΣΡ, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εκ μέρους της κυβέρνησης, πρόταση προσωρινής αδειοδότησης. «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεςστώς, όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία νομιμότητα», σημείωσε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «λόγω της αναστολής της διαδικασίας αδειοδότητησης, δημιουργείται μια υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει τις προκαταβολές που έχει ήδη εισπράξει. Αλλά, επειδή δεν συμφωνούμε να παίρνουμε λεφτά από το Δημόσιο και να τα επιστρέφουμε στους υποψήφιους καναλάρχες, ας συμφωνήσουμε με την Αντιπολίτευση να θέσουμε τίμημα και στις προσωρινές άδειες».

Με δεδομένο ότι οι πόροι από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα διατίθεντο στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, «προκύπτει το ερώτημα ποιος θα καλύψει για παράδειγμα το κόστος των 4.000 νοσηλευτών ή των 15.000 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Πρέπει να το λύσουμε, διότι είναι επιλογή μας να έχουμε δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία και πρόνοια. Αυτό σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο κατέστρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email