“Η απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας κάθε έτος θα επιστρέφει στην κοινωνία”

Μπορούμε πλέον να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πραγματικό μας καθήκον που είναι η ενίσχυση της εργασίας, η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά, Κανάλι 1 90.4 FM. “Στο τελευταίο Eurogroup, μαζί με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε και την οριοθέτηση του οδικού χάρτη για το χρέος, κάναμε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να απελευθερωθούν κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας και της προόδου”.

“Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό Μνημόνιο, κάτι που αποδεικνύουν οι ανακοινώσεις τόσο της Κομισιόν, όσο οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση αναζητά εκείνο το μείγμα πολιτικής που θα μειώνει ή θα αντικαθιστά κάποιους φόρους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι την απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας, που θα έχουμε κάθε χρόνο, ως πρωτογενές πλεόνασμα σε σύγκριση με τη συμφωνία, θα την επιστρέφουμε στην κοινωνία”.

Ως εκ τούτου, η υπερ-απόδοση που πετύχαμε την προηγούμενη χρονιά, ύψους 1.7 δις ευρώ, “θα κατανεμηθεί στις δημόσιες επενδύσεις (500 εκ. ευρώ) και στο κοινωνικό πρόγραμμα (700 εκ. ευρώ). Συνεπώς, κάθε χρόνο που θα πηγαίνουμε καλύτερα το φορολογικό μείγμα θα βελτιώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι, φέτος, παράλληλα με την κατοχύρωση του αφορολόγητου, μειώσαμε τον συντελεστή φορολόγησης στις οικογένειες μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματικών και αγροτών στο 22%, από το 26% ή το 29% που ήταν πριν. Αυτό είναι κέρδος για τις Ελληνικές οικογένειες”.

Ως προς το ζήτημα των έμμεσων φόρων, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιεί η αύξηση του φόρου από το 23% στο 24%. Όμως, τα 2 λεπτά που είναι η αύξηση στον καφέ ή την μπύρα, δεν συγκρίνεται με την αύξηση 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του νερού, όπως ζητούσαν οι δανειστές”.

Σαφής ήταν και ως προς το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας: “Δεν ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία. Το νέο Ταμείο δεν είναι ταμείο ενεχυρίασης, κάτι που αποδεικνύεται και από την επιλογή των 99 ετών διάρκειάς του. Επίσης, δεν ιδιωτικοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η υπαγωγή τους στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας έχει αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και την εξυγίανσή τους. Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστησαν ζημιογόνα τα ΜΜΜ, παρόλο που πρόκειται για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Στοχεύουμε σε μία διαχείριση με βάση το δημόσιο όφελος, θέλουμε λειτουργικές, φθηνές και αξιολογημένες δημόσιες μεταφορές”.

Τέλος, ερωτώμενος για το θέμα της πιστοποίησης βεβαιώσεων σπουδών ιδιωτικών ΤΕΕ από δημόσιο φορέα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος απάντησε: “Είναι απίστευτα τα ψεύδη που κυκλοφορούν και αναπαράγονται για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στο δημόσιο, κάποιος με πλαστό πτυχίο, όπου σαφώς ισχύει ως νόμος, ότι ανακαλείται ο διορισμός και κατά περίπτωση γίνεται και δίωξη. Καταρχάς, η υπόθεση αυτή δεν αφορά σε πλαστογραφημένα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αυτό που συμβαίνει, είναι το εξής: Μαθητές που φοίτησαν σε ιδιωτικά ΤΕΕ που είχαν προβλήματα παρατυπίας, θα περάσουν από την διαδικασία της πιστοποίησης από δημόσιο φορέα. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται με νόμο του 2007, επί Υπουργίας της κ. Γιαννάκου”.

Και κατέληξε: “Είναι θράσος να εκδίδει ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης και να μας εγκαλεί γιατί θα εφαρμόσουμε το νομιμότητα! Ενώ για πολλά χρόνια, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έλεγξαν τις παρατυπίες σε ιδιωτικές σχολές τεχνικής εκπαίδευσης, που έδιναν αμφίβολης πιστοποίησης και ποιότητας τίτλους. Δεν εφάρμοσαν ποτέ το νόμο, διότι έκαναν στραβά μάτια προς ένα τμήμα του ιδιωτικού τομέα εκπαίδευσης, που δεν τηρούσε τις προδιαγραφές. Και παράλληλα επέτρεψαν και κάλυψαν την ανισοτιμία προσλήψεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από κατακριτέο και το καταγγέλλουμε δημόσια. Έπαιζαν διπλό παιχνίδι εις βάρος της νεολαίας μας. Αντί λοιπόν κ. Μητσοτάκης να βγάζει ανακοινώσεις, ας απαντήσει για όλα αυτά δημοσίως. Διαφωνεί με το νόμο του 2007 της κας Γιαννάκου; Γιατί ο νόμος αυτός εδώ και 8 χρόνια δεν εφαρμόστηκε; Δεν πρέπει το Υπουργείο να ελέγξει όλα τα πιστοποιητικά σπουδών και να εφαρμόσει δημόσιες εξετάσεις των προσόντων, σε όποιες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα; Το οφείλει στους νέους μας και τις οικογένειές τους”.

Print Friendly, PDF & Email