«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και προοδευτική Ευρώπη των πολιτών».

«Στα Συνέδρια της Αριστεράς κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις και συνθέσεις. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συντρόφους μας και τις δημοκρατικές μας αξίες να σχεδιάζουμε από κοινού τις πολιτικές και προγραμματικές μας θέσεις και να εκλέγουμε τα όργανά μας», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100, και με αφορμή την χθεσινή ομιλία του στην ανοικτή προσυνεδριακή εκδήλωση της Ο.Μ. Μηχανικών, Γεωτεχνικών και Υπαλλήλων Κ. Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ.

«Το επικείμενο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον ριζοσπαστικό και προοδευτικό χώρο της Αριστεράς για πρώτη φορά σε κυβερνητικό ρόλο, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρωζώνη», συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Συνεπώς, «ένα μεγάλο ερώτημα που θα απασχολήσει το Συνέδριο είναι πώς εφαρμόζουμε προοδευτικά και κοινωνικά μέτρα, ενώ είμαστε σε συμφωνία με τους δανειστές και μέσα στον πυρήνα μιας Ευρωζώνης, που χαρακτηρίζεται από στείρο οικονομισμό, αλλά και στρατηγικά πώς αλλάζουμε την πορεία της Ευρώπης».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε τη σπουδαιότητα της συζήτησης σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην απαξιώνεται καθημερινά η πολιτική και οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην αισθάνονται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, αλλά να συμμετέχουν ουσιαστικά στις κοινωνικές λειτουργίες. «Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά. «Το αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής πολιτικής τροφοδοτεί αλλαγές και προς τα ακροδεξιά. Το ίδιο κάνει και η έλλειψη απαντήσεων στο προσφυγικό και στην κρίση ασφάλειας, που συνδέονται άρρηκτα με το παγκόσμιο πρόβλημα της ειρήνης. Σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες της Ευρώπης καταγράφονται φανατισμός, ρατσισμός και φοβία, τα οποία αποτυπώνονται και σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο».

Ως εκ τούτου, πέρα από την πολύ ουσιαστική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά με το τι σημαίνει να βρίσκεται η Αριστερά στην κυβέρνηση , πως συνδέεται με την κοινωνία ή ποιος είναι ο χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση ενός μεγάλου τμήματος πέρυσι, είναι και η συζήτηση σχετικά «με τα χαρακτηριστικά μιας καλύτερης Ευρώπης, που να δίνει προοπτική και μέλλον».

Στο ερώτημα, λοιπόν, «πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη καλύτερη», η σκέψη που κυριαρχεί είναι πως «πρέπει να επιστρέψουμε στις κλασικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, όπως είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η ισονομία, η δικαιοσύνη, οι οποίες σήμερα αποτελούν ζητούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Με λίγα λόγια, «πρέπει να επιστρέψουμε στις αξίες που μας ενώνουν. Χρειάζεται, λοιπόν, «μια νέα, δημοκρατική, προοδευτική ευρωπαϊκή συμμαχία».

Σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας σε αυτή τη συμμαχία, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε : «Ας μην ξεχνάμε ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν έκανε τίποτα άλλο τα τελευταία χρόνια, από το να συμφωνεί με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή. Δυστυχώς, οι ταμπέλες των ευρωπαϊκών κομμάτων δεν αποδίδουν την ουσία της πολιτικής. Δεν είναι σοσιαλιστική και προοδευτική πολιτική να υποστηρίζεις μέτρα που φέρνουν φτώχεια, λιτότητα, ανεργία, απολύσεις και μεγέθυνση των ανισοτήτων».

Από την άλλη, αρκετοί προοδευτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «ένα αποτελεσματικό περιβάλλον συζήτησης σ’ αυτόν τον άξονα της νέας προοδευτικής συμμαχίας», αλλά είναι γεγονός ότι «μόνο η Αριστερά δεν φτάνει για να επιτύχει την επαναφορά της Ευρώπης στις αξίες της. Χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Αναγνωρίζοντας τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και αξιολογώντας το παρελθόν, τους καλούμε σε αυτή τη συμμαχία, απευθυνόμενοι παράλληλα και στην κοινωνία», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email