“Έχασαν σπιτικό και πατρίδα. Δεν θα τους στερήσουμε το σχολειό και το βιβλίο”

Αυτό δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ FM 100 της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ωραιόκαστρο.   “Στη χώρα μας έχουμε κατακτήσει ότι η παιδεία, αλλά και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο είναι συστατικά στοιχεία της δικής μας δημοκρατίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε: “Η Βουλή έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα της πρόσβασης των παιδιών των προσφύγων στην παιδεία και της ενσωμάτωσής τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, για όσον καιρό φιλοξενούνται στη χώρα μας. Κακώς δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε η ένταση στο Δήμο Ωραιοκάστρου και κακώς παρασύρθηκαν και οι γονείς σε ένα γαϊτανακι ανακοινώσεων. Καλό είναι να επιστρέψουμε στη λογική και στις  αξίες της δημοκρατίας, διότι αλλιώς διαπαιδαγωγούμε λάθος και τα δικά μας παιδιά”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι “η πρόσβαση στην παιδεία και τη γνώση είναι στοιχείο της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας και προόδου. Πρόκειται για πανανθρώπινα αγαθά και δικαιώματα. Ο πόλεμος στέρησε από τα προσφυγόπουλα την πατρίδα τους, τα σπίτια τους, τους συγγενείς τους. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς το βιβλίο και το σχολείο”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης και τη διαπραγμάτευση της β’ αξιολόγησης, απάντησε πως “κάθε διαπραγμάτευση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα δικά της δεδομένα. Όσο περνά ο καιρός πατάμε, ως χώρα, σε πιο στέρεο έδαφος. Αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται γνωρίζοντας ότι έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους του 2015”.

Και αυτή η διαπραγμάτευση, όπως και οι προηγούμενες, “αφορά στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Ελλήνων. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ακόμα και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για παράδειγμα, οι πρόσφατες δηλώσεις Γιουνκέρ και Ντράγκι φαίνεται να συγκλίνουν αρκετά με τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου. Από την άλλη, υπάρχουν οι τοποθετήσεις της Γερμανών αξιωματούχων και του Ντάισελμπλουμ”.

“Παρακολουθούμε στενά τη συζήτηση στην Ευρώπη και θα εκμεταλλευθούμε πιθανές,  νέες συμμαχίες προς όφελος της χώρας”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Και βέβαια, εφόσον διαφωνούμε με τους δανειστές για την πολιτική εξόδου από την κρίση είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Όμως, έχουμε επαρκή τεκμηρίωση των προτάσεών μας, ώστε να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα”.

Στα ζητήματα των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι “oι μειώσεις της τάξης των 10 και 20 ευρώ σε κάποιες συντάξεις οφείλονται στην αλλαγή του αφορολόγητου ορίου. Από την άλλη, μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή για τις οικογένειες των συνταξιούχων και των μισθωτών. Άρα, ο συνταξιούχος θα φορολογηθεί 22% αντί για 26% και το συνολικό φορολογικό αποτέλεσμα θα είναι προς όφελός του”.

Αναφορικά με το ΕΚΑΣ “μια μερίδα συνταξιούχων πλήττεται, διότι εισπράττει μια συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συνάψει και εμείς δεν μπορέσαμε να την αναστείλουμε” είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ωστόσο, “εμείς οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα που προέκυψε από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Γι’ αυτό υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από την μεριά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρούμε συμπληρωματικά, αντισταθμιστικά μέτρα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα δημοσιεύεται και η εγκύκλιος με τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης των εκπτώσεων από την μείωση του ΕΚΑΣ”.

Και κατέληξε, λέγοντας: “Όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ, όσο μικρός αριθμός και να είναι, δεν ευθύνονται για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν το ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες οφείλουμε να παρέχουν κάθε βοήθεια. Η στήριξη της κοινωνίας ήταν, είναι και θα είναι το πρωταρχικό μας μέλημα”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email