“Απολογισμός στην κοινωνία με βάση τις αλλαγές στην καθημερινότητα “

Ερωτώμενος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, ανέφερε ότι “περιμέναμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί κυρίαρχη αρχή για εμάς η αναγνώριση της δημοκρατικής επιλογής του κάθε λαού. Μαζί με τους συντρόφους μας και τον προοδευτικό κόσμο σε όλη την Ευρώπη θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών της Ισπανίας και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της προόδου και της αλληλεγγύης”.

Και συμπλήρωσε: “Το παράδειγμα διακυβέρνησης της χώρας μας, η προσπάθειά μας να σταθούμε όρθιοι ως χώρα, να μειώσουμε την ανεργία και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ένα στοίχημα που θα βελτιώσει την απήχηση των προοδευτικών ιδεών σε όλη την Ευρώπη, κάτι που συζητήσαμε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ”.

Όσο για το πρόσφατο δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι “αποτελεί την έκφραση ενός μεγαλύτερου και με διάρκεια προβλήματος. Δυστυχώς, στην Ενωμένη Ευρώπη έχουν κυριαρχήσει ο οικονομισμός και η γραφειοκρατία και δεν υπάρχει η πολιτική που είχε κάποτε ως βασικά συνθήματα την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη”.

“Η ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών έχει επιλέξει να λύνει τα προβλήματα σε βάρος των κοινωνιών και οι κοινωνίες με τη σειρά τους στέλνουν μηνύματα. Όμως, πολλές φορές τα μηνύματα αυτά έρχονται από μια φοβική, συντηρητική ανάγνωση περιχαράκωσης αλλά και με εθνικιστικά φαινόμενα, που είναι και το πλέον επικίνδυνο. Οι κοινωνίες θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να δηλώσουν ότι υπάρχει προοδευτική διέξοδος στην Ευρώπη, διότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει έτσι, θα πάψει να υπάρχει”.

Ειδικότερα, πρωτοβουλίες προς μια προοδευτική κατεύθυνση θα πρέπει να αναλάβει και το “Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και προς τις άλλες πολιτικές ομάδες. Με γνώμονα τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισονομία, την αλληλεγγύη, αλλά και την ειρήνη, η οποία δεν υπάρχει ως μείζον θέμα στην ατζέντα της Ευρώπης. Στη Συρία τα προβλήματα παραμένουν, ο πόλεμος και το προσφυγικό πρόβλημα συνεχίζεται και αυτό μας βαραίνει όλους. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και στο ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  σχολίασε και την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης οφείλουμε να αναδείξουμε και να στηρίξουμε τη συμμετοχή του πολίτη στην πολιτική. Το Σύνταγμα μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Θα προσέθετα στη συζήτηση τον περιορισμό των θητειών των αιρετών και στην Αυτοδιοίκηση και στο Κοινοβούλιο, την πρόληψη του καθεστωτισμού, καθώς και την τροποποίηση των εκλογικών περιφερειών, προκειμένου ο πολιτικός να είναι πιο κοντά στον πολίτη, να ασχολείται και να κρίνεται από τον τόπο του και το έργο του και όχι μόνο από την τοποθέτηση στη γενική πολιτική ατζέντα”.

Τέλος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα “ξεκινούν οι καταθέσεις μαρτύρων, που είναι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών. Περιμένουμε απαντήσεις σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που προβληματίζει όλη την κοινωνία. Εάν τηρήθηκαν οι κανόνες της ισοτιμίας και της τραπεζικής πίστης στα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ”.

“Δυστυχώς, τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε συνηγορούν περί του αντιθέτου”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Εάν έχουν παραβιαστεί κανόνες, τα πορίσματα της Επιτροπής θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν γίνεται πλέον να μην είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, σε όλες τις κοινωνικές θέσεις και σε οποιοδήποτε επίπεδο εξουσίας”.

Και κατέληξε: “Το σημαντικό αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι η δυνατότητά της να αποδείξει στην κοινωνία την απόδοσή της στους καίριους τομείς της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, με αριθμητικούς όρους. Και βέβαια, πάνω από όλα, στον τομέα της εργασίας και της παραγωγής εθνικού και τοπικού προϊόντος. Πρέπει ο πολίτης να πληροφορείται απευθείας και αδιαμεσολάβητα τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου. Διότι, η δημοσιότητα και κυρίως η Αντιπολίτευση συχνά παραπληροφορούν τους πολίτες, δημιουργώντας μια ψευδή εικόνα για την πρόοδο της χώρας. Χωρίς να καταθέτουν άλλη πρόταση και χωρίς να μπορούν να επιλύσουν αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Όπως σχεδιάζουμε στον Ιούλιο τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την έρευνα στις λίστες καταθέσεων στο εξωτερικό, έτσι προτείνω να δημιουργήσουμε ένα διμηναίο ή τριμηνιαίο δελτίο απολογισμού του έργου μας στην κοινωνία με δείκτες από την καθημερινότητα των πολιτών”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email