H απλή αναλογική αποτελεί σοβαρή δημοκρατική τομή, επιλογή ενίσχυσης της κοινωνίας”

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 FM της ΕΡΑ, ανέφερε πως η συζήτηση για την απλή αναλογική είναι “μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να την αξιοποιήσει. Δεν εξαντλείται στο ποσοστό των εδρών των κομμάτων, αλλά πρόκειται για μία αναζωογονητική ένεση στην πολιτική σκηνή της χώρας, μια ισχυροποίηση της κοινωνίας και της ίδιας της δημοκρατίας, μια σοβαρή δημοκρατική τομή”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η απλή αναλογική είναι κομβικής σημασίας, διότι θα αποδειχθεί στους πολίτες “η αποκατάσταση της ισοτιμίας, ότι όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου χωρίς εκβιασμούς, ότι δεν υπάρχει χαμένη ψήφος και μέσα από συνθέσεις μπορεί να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος των ισχυρών κομμάτων”.

Και πρόσθεσε: “Η συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους Οικολόγους Πράσινους μας δίνει πολλά συμπεράσματα. Διότι, δεν παραμένεις στάσιμος στις θέσεις του κόμματος, αλλά μπαίνεις μέσα στη βάσανο και τη δημοκρατία της σύνθεσης πριν κάνεις το πρόγραμμα, αλλά και μετά – στο κυβερνητικό έργο – πρέπει να ακούς τους συνεργαζόμενους και να ελέγχεσαι στη βάση της συνεργασίας”.

“Η απλή αναλογική δεν αφορά μόνο στο πολιτικό σύστημα, αφορά και στην οικονομία, την εργασία και την επιχειρηματικότητα, για το λόγο ότι ενισχύει την ισονομία και την ισοτιμία πολιτών και παραγωγών”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Και βέβαια, “μας αποτρέπει από τους εκβιασμούς του δικομματισμού, ακόμα και εάν ένας πόλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει ένα μεγάλο κόμμα τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις και τους ψηφοφόρους τους και η αποτίμηση στην κάλπη είναι πιο καθαρή και τίμια”.

Και τόνισε: “Εάν ένα τμήμα του πολιτικού συστήματος αρνηθεί την απλή αναλογική, θα πρέπει να δώσει λόγο στην Ελληνική κοινωνία. Όποιος δεν την στηρίξει, πρακτικά δεν θέλει να είναι ισότιμη η γνώμη και η ψήφος του κάθε Έλληνα πολίτη. Υπάρχει έως την τελευταία στιγμή περιθώριο, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να αποδείξουν ότι δεν είναι σε πλήρη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη. Είναι δημοκρατική υποχρέωση η υποστήριξη της απλής αναλογικής, η οποία δεν υπόκειται σε κομματικούς περιορισμούς, αναφέρεται σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και εμπεριέχει την ιστορία των αγώνων, όχι μόνον της Αριστεράς, αλλά ολόκληρης της δημοκρατικής Ελλάδας, τα τελευταία 70 χρόνια και παραπάνω”.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία συζητείται το ζήτημα του εκλογικού νόμου “είναι τίμια επιλογή, διότι δεν συνδέεται ούτε με εκλογές, ούτε με εκβιασμούς. Διεξάγεται τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές, σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα πατά πολύ γερά στην Ευρώπη και το παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα μετά την αξιολόγηση και λόγω του προσφυγικού και των Ευρωπαϊκών εξελίξεων (Brexit κ.λ.π.) είναι πολύ σημαντικός παράγοντας συνομιλίας διεθνώς, κάτι που αποδεικνύεται και από τις συνεχείς συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με κορυφαίους ηγέτες άλλων χωρών τον τελευταίο μήνα”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις των κκ. Βαρουφάκη και Γκάλμπρεϊθ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπήρξε συζήτηση τέτοιου σχεδίου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όμως, ήταν υποχρέωσή μας και στο πολιτικό επίπεδο να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε, για το πώς η χώρα θα σταθεί όρθια εντός της Ευρωζώνης. Αυτό είχε εκφραστεί και σε πολλές τοποθετήσεις μας στη Βουλή και θυμάμαι ότι και η εφημερίδα ΑΥΓΗ είχε γράψει τότε στο πρωτοσέλιδο ποιος ήταν ο στόχος μας, ξεκάθαρα : “Συμφωνία έως την Τρίτη”. Είμαστε απολύτως συνεπείς, λοιπόν, διότι υπηρετήσαμε και επιτύχαμε μια συμφωνία μέσα στην Ευρωζώνη. Όσοι επιδίωκαν το αντίθετο σενάριο, θέλανε να μας σπρώξουν στην αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση επιζήμια για τη χώρα, δεν μπορούν να μας κατηγορούν τώρα”.

Και κατέληξε: “Η θεσμική υποχρέωση κάθε Πολιτείας – και σε αυτό θα απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – είναι να έχει λύσεις κοινωνικής σωτηρίας. Αυτό κάναμε. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας της κυβέρνησής μας. Αλλά, όλα αυτά θα συζητηθούν στη Βουλή και εκεί θα αποδειχθεί ποιος επιδίωκε να σωθεί η χώρα και ποιος επιδίωκε να σωθεί η καρέκλα του και το σύστημα εξουσίας που είχε αναθρέψει. Διότι, το μεγάλο πρόβλημα της Αντιπολίτευσης είναι πως δεν έχει να πει κάτι για το σήμερα και το αύριο της χώρας και ασχολείται με το παρελθόν”.

Print Friendly, PDF & Email