“Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ερωτώμενος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 105.8 FM της ΕΡΑ, ανέφερε πως “η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και η σοβαρή και ήρεμη διαχείριση των εξωτερικών θεμάτων, όπως και ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών, αλλά και των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι στοιχεία που έχουν κατοχυρώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Και συνέχισε: “Δεν παρασυρόμαστε από εξάρσεις και εντάσεις, που μπορούν πιθανώς να τροφοδοτήσουν στιγμές ή δόσεις υπερηφάνειας, αλλά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σχετικά με το ρόλο της χώρας μας και τα συμφέροντα των Ελλήνων. Δεν αποτέλεσε ποτέ λύση για τα προβλήματα στο Αιγαίο η δημιουργία εντάσεων και η υποστήριξη ψευδο-πατριωτικών φωνών”.

Αντίθετα, “η ενίσχυση της δικής μας δημοκρατίας, της δικής μας οικονομίας και η σταθερή έκφραση και λειτουργία μας με αυτές τις αρχές στην Ευρώπη είναι στοιχεία που δυναμώνουν τη χώρα μας. Διότι, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η χώρα μας αποτελεί όχι μόνο προπύργιο δημοκρατίας, αλλά την πύλη και τη φωνή της Ευρώπης στην περιοχή”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι “μόνο ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών μπορεί να αποτελέσει λύση για το πρόβλημα της ειρήνης και στην περιοχή μας. Ας αναλογιστούμε τι έχει συμβεί στη Συρία και πόσο καθυστερημένα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα κατάλαβαν τι ακριβώς έχει συμβεί: αμφισβήτηση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, προτεραιότητα του κέρδους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας”.

Στη συνέχεια της ραδιοφωνικής συνέντευξης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος σχολίασε την επίσκεψη στη χώρα μας του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών κ. Λιου, λέγοντας: “Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της θέσης της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Διευρύνουμε τη συνεργασία σε όλες τις πλευρές και στη διεθνή συζήτηση θέτουμε σε προτεραιότητα την επιστροφή της εργασίας και της ανάπτυξης στη χώρα. Και η συνάντηση, λοιπόν, με τον κ. Λιου έχει αυτό το σκοπό”. Σε αυτή τη διεθνή συζήτηση “είναι σημαντικό ότι καταφέραμε στην πρώτη αξιολόγηση να εισάγουμε θεσμικά τη συζήτηση του χρέους στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά και στην ατζέντα του ΔΝΤ”.

Τέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: “Τις επόμενες δύο ημέρες στη Βουλή θα πρέπει όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν στο ζήτημα της απλής αναλογικής, με ειλικρίνεια και τιμιότητα. Ως Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη χαρά, αλλά και την ευθύνη να εισάγουμε στο Κοινοβούλιο τη σημαντικότερη  τομή δημοκρατίας που έχει χαρακτηρίσει την μεταπολεμική Ελλάδα και όλα τα κινήματα δημοκρατίας”.

Και κατέληξε: “Όσοι δεν υποστηρίξουν την απλή αναλογική θα πρέπει να απολογηθούν στην κοινωνία. Διότι, θα αποδείξουν ότι θέλουν τους Έλληνες πολίτες υποχείρια στους εκβιασμούς και τα διλήμματα του δικομματισμού. Εμείς, πιστοί στις δημοκρατικές παραδόσεις, επιθυμούμε η ψήφος του κάθε πολίτη να έχει ίση αξία. Αυτή είναι η ουσία της απλής αναλογικής, εγκαθιστά δυναμικές ρίζες δημοκρατίας στην κοινωνία και αυτό επιδιώκουμε”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email