H ενίσχυση της εργασίας αποτελεί κοινωνική και παραγωγική αναγκαιότητα»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105,5 FM, συγκεκριμένα στην εκπομπή του Στάθη Σχινά “Η Οικονομία στο Κόκκινο”, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, “τίθενται σε ισχυρή προτεραιότητα τα ζητήματα της κοινωνικής συνοχής, της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας των πολιτών, παράλληλα με την ανάπτυξη της οικονομίας και της εργασίας”.

Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται μεταξύ τους, με δεδομένο ότι “αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργεί ένα περιβάλλον διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και ευνοϊκότερου κλίματος στην αγορά, αφετέρου τα μέτρα που ελήφθησαν, χρειάζονται ταυτόχρονα ισχυρά αντίμετρα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να αντιστραφεί η λιτότητα και η υφεσιακή πορεία”.

“Η ενίσχυση της εργασίας αποτελεί μονόδρομο, κοινωνική και παραγωγική αναγκαιότητα”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Για εμάς η ανάπτυξη δεν έχει ουδέτερο πρόσημο, παρά μόνο κοινωνικό. Δίνει προτεραιότητα στο τοπικό, εγχώριο προϊόν, στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής ανεργίας, αλλά και το επίπεδο της φτώχειας, όπου βρίσκονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, εξαιτίας των αδιέξοδων, μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων”.

Βέβαια, “η ανάπτυξη και η εργασία δεν θα έρθουν από μόνες τους”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Χρειάζεται μια ισχυρή τροφοδότηση από χρηματοδοτικά εργαλεία, παράλληλα με το κλίμα σταθερότητας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει”. Το ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιουνκέρ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η αναπτυξιακή τράπεζα οι σταθερές και ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα δώσουν καλύτερες χρηματοδοτικές ροές, σε συνδυασμό “με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξορθολογήσει τις δανειακές συμβάσεις και ροές προς την πραγματική αγορά. Διότι, για εμάς, η πραγματική οικονομία είναι αυτή που παράγει πραγματικό προϊόν και όχι οι κερδοσκοπικές συναλλαγές των διάφορων αγορών παραγώγων”.

Και συνέχισε: “Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η χώρα μας επιχορηγούσε πάρα πολλά χρήματα, χωρίς να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, σε τομείς που δεν ήταν ούτε έντασης γνώσης, ούτε έντασης εργασίας. Μόνο το 4% των επενδύσεων απευθυνόταν σε έργα και επενδυτικά σχέδια υψηλής τεχνολογίας, όταν ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ευρώπη αγγίζει το 47%”.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, “ο αγροδιατροφικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες έχουν προτεραιότητα, σε συνδυασμό με εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης. Δηλαδή, με καλύτερους συντελεστές επιδότησης στις περιοχές κοντά στα σύνορα και την περιφέρεια. Θέλουμε να επιστρέψει η οικονομική λειτουργία στην ύπαιθρο, να συνδεθεί με την πρωτογενή παραγωγή”.

Επιπλέον, “η σύνδεση του αγροτικού προϊόντος τόσο με την τοπική αγορά, όσο και με τις αγορές του εξωτερικού, η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων των ηλεκτρονικών αγορών του εξωτερικού, αλλά η ίδια η ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και τυποποίησης αποτελούν πρωταρχικούς στόχους. Είναι πολύ σημαντική η σύνδεση παραγωγού και καταναλωτή, διότι μεταξύ άλλων παρακάμπτει και το κύκλωμα των μεσαζόντων”.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο έχουν συζητηθεί πολλά εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία περιλαμβάνουν ενεργοποίηση των παραγωγών και ενίσχυση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών. “Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τις ομάδες παραγωγών και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Μειώνουμε το όριο επιλεξιμότητας, τόσο για την ιδιωτική επένδυση, όσο και για τη συλλογική επένδυση, όπως είναι οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις”.

Έτσι, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, “γίνεται ουσιαστικά ο νόμος ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τη λογική των συνεργασιών”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. Και βέβαια, “υπάρχουν και ευνοϊκές προβλέψεις και για τις ήδη ενταγμένες επενδύσεις. Διότι, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας, 6.300 σχέδια,  που περιμένουν εδώ και 3 χρόνια χρηματοδότηση ύψους 6,5 δις ευρώ, που τους είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ίδιες κυβερνήσεις που υποτίθεται ότι κόπτονται για τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο αποδιάρθρωσαν συστηματικά, όλα αυτά τα χρόνια”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email