“Η Αντιπολίτευση επενδύει στο ψέμα”

“Είναι η σειρά μας να πούμε ότι οι συμφωνίες δεν αλλάζουν”, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105,5 FM. “Ταυτόχρονα, πρέπει να πάμε στη συζήτηση με τα Ευρωπαϊκά όργανα, με δυνατό και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο. Δηλαδή, χρειαζόμαστε η πολιτική και η κοινωνική συνιστώσα της χώρας μας να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η χώρα είναι συνεπής και δεν έχει υποτιμήσει κανένα μέρος της συμφωνίας. Οφείλουν τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να απορρίψουν τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων “.

“Δεν τίθεται ζήτημα άλλων πολιτικών εξελίξεων, πέρα από τη ανάγκη τοποθέτησης των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε αυτό το πρόβλημα”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Δηλαδή, να διευκρινιστεί εάν υπάρχουν κάποιοι σύμμαχοι του ΔΝΤ στη χώρα μας. Για παράδειγμα, θα εξακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post να συμμερίζεται τις θέσεις του ΔΝΤ, όσον αφορά στα εργασιακά, ή την πώληση της δημόσιας περιουσίας, σε λογικές τιμές; Πρόκειται για τοποθετήσεις που επαναλήφθηκαν και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι οποίες λειτουργούν εις βάρος της διαπραγμάτευσης και των συμφερόντων της χώρας”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως “το πολιτικό ζήτημα αυτής της περιόδου είναι να υπάρχει μία ενιαία φωνή. Έχουμε ακούσει και από άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αντιπολίτευσης να προβάλλουν κάτι το οποίο διέψευσε ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ, δηλαδή την πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου”.

Και συμπλήρωσε: “Η χώρα μας είναι συνεπής και έχει το ίδιο δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή πρόοδο, όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, ζητάμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν την ίδια συμφωνία, στην οποία έχουν δημόσια δεσμευτεί. Η χώρα μας δεν ζητά ούτε νέα δάνεια, ούτε νέες πιστώσεις, ούτε νέα χαλάρωση. Με λίγα λόγια, δεν ζητάμε τίποτα από αυτά που γίνονταν τα τελευταία πέντε χρόνια, τα οποία κατέληξαν όλα σε αποτυχία και ωθούσαν συνεχώς τη χώρα μας να παρουσιάζεται ως επαίτης στα Συμβούλια Κορυφής, ζητώντας νέα δάνεια”.

Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι αυτή τη φορά “δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από την Ευρώπη. Αντιθέτως, ζητάμε και κάτι λιγότερο, εφόσον πετύχαμε θετικούς δείκτες, όπως συμφωνεί και η Eurostat σχετικά με την Ελληνική οικονομία, και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δις ευρώ, πολύ απλά διότι η δουλειά των Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να συζητάμε και για λιγότερα μέτρα”.

“Είναι πράγματι λυπηρό”, συνέχισε εμφατικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος “η Αντιπολίτευση να επενδύει στο ψέμα. Ένα ψέμα το οποίο  ζούμε επί 20 χρόνια στις τσέπες μας, στις οικογένειές μας και στις δουλειές μας. Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δίνει μια τόσο δύσκολη μάχη, είναι μέγιστο λάθος η επιμονή στο ψέμα. Ένα ψέμα που υλοποιούσαν επί μακρόν έναντι του Ελληνικού λαού, προκειμένου να τροφοδοτούνται η διαπλοκή, τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, οι λίστες του εξωτερικού, η φοροδιαφυγή και όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν πάρει την εισαγγελική οδό”.

Εάν, λοιπόν, η Αντιπολίτευση συνεχίσει “μια τακτική ψευδολογίας, λαϊκισμού και θεατρινισμών, όπως είδαμε από τα στελέχη της, κατά την συζήτηση που κάναμε για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, το μόνο που θα επιβεβαιώσουν είναι ότι τους νοιάζουν οι καρέκλες τους και όχι τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό, οι επιχειρηματίες που αγωνιούν, οι εργαζόμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιστήμονες και μικρομεσαίοι βιοτέχνες που θέλουν να υπάρχει αύριο στη χώρα”.

“Χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία, σύνεση και ενότητα”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Δεν είναι τα πράγματα χειρότερα, διότι έχουμε επιτύχει πάρα πολλά τον τελευταίο χρόνο και υπάρχει δυνατότητα στο πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη να επιβεβαιώσει την συμφωνία που έχει ήδη συνάψει μαζί μας, από τον Ιούλιο”. Το ΔΝΤ εισάγει αυτή τη στιγμή “μία άποψη που δεν συνδέεται με τη συμφωνία του καλοκαιριού. Πρόκειται για άποψη που αμφισβητεί την πολιτική και οικονομική λειτουργία της Ευρώπης συνολικά, διότι εισάγει μέτρα που δεν υπάρχουν στην Ευρώπη”.

Άρα, ο Ευρωπαϊκός χώρος “είναι και ο μόνος χώρος που πολιτικά θα πρέπει οι χώρες και οι κυβερνήσεις να αποφασίσουν, εάν θα ανοίξουν αυτή την πόρτα στο ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική και ακολουθεί μία μονόπλευρη γραμμή λιτότητας που αποτυγχάνει ακόμα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Υπάρχει, λοιπόν, ένα πολιτικό και ένα λειτουργικό θέμα με το ΔΝΤ στην Ευρώπη”.

Ταυτόχρονα, όμως, “υπάρχει και ένα ζήτημα στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στο ΔΝΤ. Διότι, ενώ η Ευρώπη θέλει να επιλύσει το Ελληνικό πρόβλημα, κάποια τμήματά της δεν δέχονται τη συζήτηση περί χρέους, λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων. Υποτιμούν την Ευρωπαϊκή στρατηγική και το Ευρωπαϊκό ιδεώδες προς όφελος της δικής τους πολιτικής σκοπιμότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει και ένα ζήτημα κοινής άποψης όσον αφορά στα θέματα λιτότητας, ανάμεσα στην ΕΚΤ και τους εθνικούς τραπεζίτες”.

Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε: “Εμείς, ιδιαίτερα στην Αριστερά, δεν κάνουμε πολιτική με υποθέσεις, αλλά με βάση τις δημόσιες δηλώσεις. Δεν έχουμε πει ποτέ ψέματα στις δηλώσεις μας, για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, κάτι που κατά κόρον κάνει το τελευταίο διάστημα η Αντιπολίτευση”. Και κατέληξε: “Οι θεσμοί έχουν απολύτως συμφωνήσει, όχι απλώς με τις επιδόσεις μας, αλλά και με τα στατιστικά στοιχεία και με τις σημαντικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για συντάξεις, κόκκινα δάνεια και αφορολόγητο”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email