“Από εχθές, η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν είναι μια λέξη στα χαρτιά”

Στον απόηχο του χθεσινού, έκτακτου Eurogroup αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε  νωρίτερα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real 97.8 FM. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “εχθές, υπήρξε μία θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, όπως προμήνυαν οι ανακοινώσεις των θεσμών το προηγούμενο διάστημα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από αυτά που έχει συμφωνήσει τον Αύγουστο και δεν χρεώνεται με καμία ποινή καθυστέρησης.  Οφείλουμε αυτή την πρόοδο και στην διαπραγματευτική ομάδα και στην δουλειά της κυβέρνησης, αλλά και  στην Ελληνική οικονομία η οποία, παρά την ασφυξία, την έλλειψη πόρων και τα capital control, στάθηκε όρθια και μας έδωσε ακόμα και πλεόνασμα το 2015, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat”.

“Για πρώτη φορά η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι μια λέξη στα χαρτιά”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, “αλλά συγκεκριμένα βήματα, με συγκεκριμένα εργαλεία. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι ότι διαμορφώνεται ένα ευοίωνο περιβάλλον για την εθνική μας οικονομία, με δεδομένο ότι θα έχουμε καλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που περιμέναμε, η οποία θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον ιδιωτικό τομέα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εκτιμά πως “κατά το χθεσινό Eurogroup υπήρξε ένας συμβιβασμός στην Ευρώπη, στο επίπεδο της πολιτικής. Φαίνεται πως η Ενωμένη Ευρώπη υποχώρησε εχθές και από την πλευρά του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και από την πλευρά του ΔΝΤ. Ας κρατήσουμε για τον εαυτό μας την ικανοποίηση ότι υπήρξαμε η αφορμή, αν όχι ο καταλύτης, για μια τέτοια εξέλιξη, χωρίς μάλιστα επιπτώσεις στην Ελληνική πολιτική και οικονομία”.

Παρά την εμμονή της Αντιπολίτευσης στην καταστροφολογία, “αποδεικνύεται ότι η χώρα είναι ισχυρή στην Ευρωζώνη. Ο επαρχιωτισμός και η μονομερής ανάγνωση του Ελληνικού θέματος, χωρίς να βλέπουμε τι κρίνεται στην Ευρώπη και τι αλλάζει, αποδεικνύεται επίσης λάθος, κάτι που επίσης δικαιώνει την Ελληνική κυβέρνηση”.

Επιπλέον, “φαίνεται ξεκάθαρα και έμπρακτα η αντίθεση των προτάσεων Ντράγκι με την πολιτική λιτότητας της Γερμανίας, τόσο με την αγορά ομολόγων ΕFSF από τις Ελληνικές τράπεζες, όσο και από την επιστροφή κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα των τραπεζών, ύψους 10 δις. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση και για ελληνικά ομόλογα, τη χθεσινή υπογραφή του πρώτου έργου του πακέτου Γιουνκέρ στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του κ. Αβραμόπουλου, τη λειτουργία του ΕΣΠΑ, συνηγορούν στην πολιτική ανάγνωση της Ελληνικής κυβέρνησης και δημιουργούν ένα ευοίωνο κλίμα για την οικονομία μας”.

Όσο για το ζήτημα της εφαρμογής ρήτρας ανάπτυξης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως “η δημιουργία από το Euro Working Group μιας παραμέτρου η οποία θα αποτρέπει σε ετήσια βάση την πληρωμή δανείου, πέρα από ένα ποσοστό του ΑΕΠ, που θα προβλέπει δηλαδή ότι δεν θα μπορεί ένα κράτος να πληρώνει παραπάνω από αυτά που μπορεί, μας δείχνει στην πράξη τι σημαίνει ρήτρα ανάπτυξης”.

Και πρόσθεσε: “Τα λόγια της προηγούμενης κυβέρνησης ποτέ δεν έγιναν πράξεις. Ποτέ δεν αποφασίστηκε σε όργανο της Ευρώπης ο βηματισμός που θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα να βγει στις αγορές, τα κίνητρα για δημοσιονομική προσαρμογή, η εξομάλυνση στο πεδίο των αποπληρωμών και η εξαγορά βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο β’ εξάμηνο του έτους,  θα επικεντρώσει στην πραγματική οικονομία, στο πραγματικό προϊόν, και στην καθημερινότητα των πολιτών”.

“Όμως, για να γίνουν αυτά, χρειάζεται το πολιτικό σύστημα να καταλάβει τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη και να συνηγορήσει στο να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια. Δεν είναι δυνατόν στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν δημόσια ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν σκανδαλώδη ανοχή στην κυβέρνηση, όταν η χώρα δίνει έναν τόσο σημαντικό αγώνα! Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν, ότι οι κομματικές καρέκλες  έχουν μικρότερη αξία από το μέλλον και την πρόοδο της πατρίδας μας”, σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email