“Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης και δικαίωμα της Ελλάδας”

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real 97.8 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ομπάμα στην Αθήνα, απάντησε πως “το επόμενο δίμηνο είναι σημαντικό για το ζήτημα του χρέους. Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τα όργανα της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει, ήδη από τον Μάιο, ότι μετά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να προσδιοριστούν και να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τόσο η Ε.Ε., όσο και το Δ.Ν.Τ. Θεωρώ ότι και οι Η.Π.Α. θα πιέσουν προς την ίδια πλευρά και ελπίζουμε η επίσκεψη Ομπάμα να συμβάλλει σε αυτό”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι “η ρύθμιση του Ελληνικού χρέους είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης και έχουμε κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα της χώρας μας. Επιμένουμε στη δέσμευση των Ευρωπαϊκών οργάνων για αποφάσεις για τη ρύθμιση του Ελληνικού χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και, βέβαια, επιθυμούμε να υπάρξει μια διεθνής συμμαχία, ώστε να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για την κρίση χρέους και τους τρόπους υπέρβασής του”.

Ως προς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους. Και πρόσθεσε: “Δεν θα θέλαμε να μπουν προσκόμματα από καμία πλευρά. Είμαστε απολύτως έτοιμοι και συνεπείς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη διαδικασία. Πιστεύοντας ότι καμία πολιτική δύναμη της χώρας δεν διαφωνεί με την προστασία της εργασίας και την οργάνωση του χώρου της εργασίας, καλούμε σε μια ενωτική συμμαχία, επί του θέματος”, είπε αναφερόμενος και στην πρόταση των παραγωγικών φορέων.

Στα εθνικά θέματα, ειδικότερα στις σχέσεις με την Τουρκία, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί “πυλώνα σταθερότητας, δημοκρατίας και ειρήνης στην περιοχή. Η θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι σήμερα πολύ καλύτερη, σε σχέση με το παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η θέση της χώρας μας και ποια τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή συγκυρία είναι πολύ καλή για να δυναμώσουμε την εθνική μας υπόθεση και στο διεθνές επίπεδο”.

“Δεν αμφισβητούνται οι διεθνείς συνθήκες, δεν δεχόμαστε κανένα τέτοιο θέμα και δεν τίθεται κανένα ζήτημα στην περιοχή των εθνικών μας συνόρων”, πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Η δύναμη, η σοβαρότητα και η στιβαρότητα που επιδεικνύει σήμερα η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα αποτελούν εχέγγυο γι’ αυτό. Έχω την αίσθηση, ότι η Τουρκία, λόγω των εσωτερικών της εντάσεων, αμφισβητεί αυτή την περίοδο τις διεθνείς συμβάσεις, συνδέοντας αυτή την αμφισβήτηση κύρια με τη Συρία και το κουρδικό ζήτημα”.

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, ερωτώμενος για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, απάντησε ότι “το ΣτΕ θα κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει, με την αυτονομία που ορίζει το Σύνταγμα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των Ανώτατων Οργάνων. Εξάλλου, το ΣτΕ έχει τροφοδοτήσει με πολλές αποφάσεις το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Από το 2010 έχει δώσει εντολή στην Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει το ζήτημα της αδειοδότησης και μέχρι σήμερα έχει απορρίψει όλα τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού”.

“Σήμερα, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουμε τη Διάσκεψη των Προέδρων, με θέμα τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης”, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος. “Καταθέτουμε μια νέα πρόταση, με νέα σύνθεση, διότι πρέπει να υπάρξει αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή. Νομίζω, ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς, ως Κοινοβούλιο, έχουμε τη δική μας ευθύνη για το θέμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει τη δική του, να ελέγξει και να πράξει τα νόμιμα. Και τα κόμματα οφείλουν να ανταποκριθούν στις κοινοβουλευτικές και συνταγματικές τους ευθύνες”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email