“Δεν θα καλύψουμε κανένα, διότι δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με κανένα, παρά μόνο με την κοινωνία”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/Σ Real 97.8 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στη σύμβαση του Ελληνικού που επικυρώθηκε, εχθές, από τη Βουλή είπε πως “δεν είναι η σύμβαση που θα επιλέγαμε, εάν σχεδιάζαμε σε λευκό χαρτί. Επρόκειτο για μια δύσκολη σύμβαση, της προηγούμενης κυβέρνησης, που ήταν προαπαιτούμενο της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού, την οποία έκριναν, όπως και εμάς, οι πολίτες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου”.

Ωστόσο, “προσπαθήσαμε να την βελτιώσουμε εκ των υστέρων και να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε. Είναι σαφώς βελτιωμένη, διότι καταφέραμε να αυξήσουμε το δημόσιο συμφέρον με δημόσια έργα, που είναι εμπροσθοβαρή, ύψος 1,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα ξεκινήσει από το Μητροπολιτικό Πάρκο. Επίσης, βελτιώσαμε κατά πολύ τον συντελεστή πρασίνου και την πρόσβαση στη θάλασσα, μειώσαμε τη δόμηση και προσθέσαμε την μονάδα ανακύκλωσης για τους Δήμους”.

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για την πορεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, απάντησε πως “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη κυβέρνηση που τόλμησε να κάνει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας το μέγιστο τίμημα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα, όλοι πληρώνουν πια τέλη συχνοτήτων και φόρους διαφημίσεων, κάτι που δεν γινόταν ποτέ. Τα έσοδα αυτά, μαζί με εκείνα του διαγωνισμό, φτάνουν τα 300 εκατομμύρια για το Ελληνικό Δημόσιο”.

“Η διαδικασία του διαγωνισμού είναι θωρακισμένη”, πρόσθεσε. “Εάν ο οιοσδήποτε θεωρούσε ότι τα τεύχη του διαγωνισμού δεν ήταν επαρκή, είχε κάθε έννομο δικαίωμα να κάνει ένσταση. Ας μην ξεχνάμε, ότι με αυτή την προκήρυξη απορρίφθηκε ένας υποψήφιος που δεν κατέβαλε παράβολα, ένας άλλος διότι δεν είχε σωστή εγγυητική και ένας τρίτος διότι δεν είχε τραπεζική ενημερότητα. Και υπάρχει και συζήτηση στο ΣτΕ και προδικαστικές προσφυγές”.

“Δεν θα αντικαταστήσουμε την παλιά διαπλοκή με νέα”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος “και αυτό διασφαλίζεται με έναν απλό τρόπο: Όλοι θα κριθούν στη δικαιοσύνη και οιοσδήποτε έχει το παραμικρό πρόβλημα, μπορεί άμεσα να καταθέσει ένσταση στις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές και στην Επιτροπή Διαγωνισμού”.

Ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι εχθές ζητήθηκαν εκ νέου τα πορίσματα που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εποπτική αρχή, στο πλαίσιο ελέγχου από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, για την Τράπεζα Αττικής. Υπενθύμισε δε, ότι αντίστοιχο αίτημα είχε υποβληθεί ήδη από τον Μάιο 2016, αλλά δεν έλαβε άλλα πορίσματα από την ΤτΕ.

“Δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, “δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να δημοσιοποιήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο. Δεν θέλουμε να υπάρχει καμία καχυποψία. Την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε καλέσει στην Εξεταστική Επιτροπή τους Διευθυντές Επιθεώρησης και Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή αυτούς που συντάσσουν τα πορίσματα, αλλά και παρακολουθούν διαρκώς τη διαδικασία του δανεισμού”.

Επίσης, οποιοδήποτε θέμα παράτυπου δανεισμού έχει υπάρξει από την Τράπεζα Αττικής ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, “είναι προφανές ότι η Τράπεζα της Ελλάδας, ως εποπτικός οργανισμός, πρέπει να κάνει τη δουλειά της σωστά και να στείλει οποιαδήποτε παρατυπία στον Εισαγγελέα. Δεν θα καλύψουμε κανέναν, διότι δεν έχουμε κοινό συμφέρον με κανέναν. Το μόνο μας συμφέρον είναι η Ελληνική κοινωνία. Γι΄ αυτό και όλα συμβαίνουν δημόσια, μπροστά στους πολίτες και το Κοινοβούλιο”.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτηθείς για το ζήτημα της Αμυγδαλέζας, απάντησε: “Ποτέ δεν είχαμε πει ότι δεν θα έχουμε κέντρα προσωρινής κράτησης παράτυπων μεταναστών. Αυτό όμως που λέμε πάντα είναι ότι δεν θα υπάρχουν κέντρα που θα προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες. Η Αμυγδαλέζα στην προηγούμενη μορφή της ήταν κέντρο όπου στοιβάζονταν ανθρώπινες ψυχές, αποτελούσε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ένας χώρος βίας και ντροπής. Σήμερα, υπάρχει στον ίδιο χώρο ένα άλλο κέντρο, με άλλες υποδομές. Εξάλλου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεσμεύτηκε ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Και αν υπάρχουν παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, προφανώς και θα τις κατακρίνουμε”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email