“Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά”

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ 99,5 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στην Ειδομένη ανέφερε ότι “το κράτος είναι από την πρώτη στιγμή παρόν στην περιοχή. Στόχος είναι η εκκένωση της Ειδομένης, συνεπώς η παρουσία της αστυνομίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ εκεί, υπερεπαρκούν. Η αστυνομία εξάλλου – και γενικά όλα τα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών – διοργανώνει την μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλείς χώρους. Εάν επρόκειτο για έναν χώρο τον οποίο η χώρα μας είχε επιλέξει ως χώρο φιλοξενίας, προφανώς δεν θα επαρκούσαν. Όμως, η Ειδομένη είναι ένας χώρος ο οποίος είχε επιλεγεί από τους λαθραίους διακινητές και μεταφορείς προσφύγων της FYROM, σε συνδυασμό με τους λαθραίους διακινητές της Τουρκίας”.

Και συνέχισε: “Με το κλείσιμο των συνόρων δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στην Ειδομένη το οποίο δεν είναι αποδεκτό από το Ελληνικό κράτος και δεν εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θέλουμε να είναι οι πρόσφυγες εκεί, δεν επιλέγουμε να είναι οι πρόσφυγες εκεί, κάτι το οποίο λέμε σε όλους τους τόνους. Η Ειδομένη δεν πρέπει να αποτελεί προορισμό για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι “οι πρόσφυγες υπόκεινται σε διεθνείς συνθήκες προστασίας και ο τρόπος που προσπαθούμε να τους πείσουμε να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας είναι στη βάση του διαλόγου και της πειθούς, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους. Εάν θέλουν να παραμείνουν είναι δική τους επιλογή, ωστόσο εμείς δεν επιτρέπεται να δημιουργήσουμε υποδομές στη συγκεκριμένη περιοχή. Την Παρασκευή και το Σάββατο υπήρχαν λεωφορεία στην περιοχή προκειμένου να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας, κάτι που θα γίνεται πλέον καθημερινά”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι στην Ειδομένη “παραμένει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μεγάλες και γνωστές ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, καθώς και μικρότερες εθελοντικές οργανώσεις, όπως πχ. είναι οι Θεσσαλονικιοί συνδιοργανωτές της Ανοικτής Κουζίνας. Πρόκειται για χρήσιμες και απαραίτητες δράσεις στην περιοχή”.

Ωστόσο, υπάρχουν και ΜΚΟ και οργανώσεις, κύρια άλλων χωρών, οι οποίες “διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, όπως ότι τα σύνορα ανοίγουν. Έτσι, παίρνουν στο λαιμό τους και τους πρόσφυγες και θίγουν και την χώρα. Υπάρχει ήδη επικοινωνία του Ελληνικού κράτους με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι συγκεκριμένες ΜΚΟ”.

Στη συνέχεια, ερωτώμενος για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Μάρδα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος απάντησε: “Αυτό που προέχει είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη των προσφύγων. Δεν είναι προτεραιότητα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα από αυτό τον χώρο. Όπως δήλωσε και ο Υφυπουργός δεν αποτελεί σήμερα πολιτική αιχμής, αλλά δεύτερου επιπέδου. Εξάλλου, εάν κάποιος είχε τη δυνατότητα της επιχειρηματικότητας δεν θα ήταν στις βάρκες του Αιγαίου και στην Ειδομένη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποφόρτιση του Πειραιά και της Ειδομένης. Αυτή είναι η προτεραιότητα”.

Ως προς την αυριανή, προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Δικαιοσύνη, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Υλοποιούμε την οριζόντια και σταθερή δέσμευσή μας ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό από το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που δυνάστευσε τη χώρα και καθυστέρησε τόσο πολύ την ανάπτυξη και την πρόοδό της μέσα στην Ευρώπη. Οφείλουμε να φέρουμε στη Βουλή και στη δημοσιότητα την διαπλοκή ανάμεσα στον δικαστικό κλάδο, τον πολιτικό χώρο και τον χώρο των ΜΜΕ. Δεν μπορούμε να μην το κάνουμε, όταν υπάρχει ακόμα και καταγγελία του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Τσιρώνη για το Βατοπέδι, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκάλυψη οικονομικών και δικαστικών σκανδάλων, με εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας”.

“Η πρωτοβουλία για την αυριανή συζήτηση ωφελεί τη χώρα. Διότι ο πολίτης και ο επιχειρηματίας θέλουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο κράτος δικαίου. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, εάν δεν αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου, με ισοτιμία και διαφάνεια. Αν δεν είναι ξεκάθαρο ότι η δικαιοσύνη κάνει γρήγορα και ανεξάρτητα τη δουλειά της. Κάτι εντελώς απαραίτητο, διότι συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον της εργασίας και το μέλλον των παιδιών μας, τα οποία διεκδικούμε”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email