ΑΓΝΟΑντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κο Σωκράτη Φάμελλο και τον Γραμματέα της ΝΕ Β’ Θεσσαλονίκης, κο Χρήστο Ρώσσιο και στελέχη της Οργάνωσης Μελών Λαγκαδά, συναντήθηκαν χθές το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Λαγκαδά με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στη βιομηχανία ΑΓΝΟ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Σωματείου κο Πολυχρόνη Αποστολίδη, τον γενικό γραμματέα Ουσταμπασίδη Σταύρο και τον ειδικό γραμματέα Κουγιούνη Γιώργο.

Τα προβλήματα στη λειτουργία της βιομηχανίας ΑΓΝΟ έχουν αρχίσει εδώ και τρία χρόνια και οι  εργαζόμενοι έχουν οριστικά απολυθεί από τον Δεκέμβριο του 2014. Παρά την πάροδο πολλών μηνών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ένταξη των εργαζομένων στο Ταμείο Ανεργίας ενώ προβλήματα εντοπίζονται και στο Ταμείο Αφερεγγυότητας, γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την εκκαθάριση της πτωχευμένης εταιρείας. Τα προβλήματα στο εργοστάσιο ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ κατά τη διάρκεια του 2013 κορυφώθηκαν με καταγγελίες σύμβασης, διαθεσιμότητα του προσωπικού, πολύμηνες απεργίες και επισχέσεις εργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Εν τέλει η επιχείρηση οδηγήθηκε σε πτώχευση με αίτηση του ιδιοκτήτη, απόφαση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2014 και τελικά οι απολύσεις των εργαζομένων κυρώθηκαν στην αρχή του Δεκεμβρίου του 2014. Από τότε η μονάδα βρίσκεται σε φάση εκκαθάρισης, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένουν την εκκαθάριση της πτώχευσης για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας.

Στη συνάντηση, που ακολούθησε αντίστοιχη του Αυγούστου, συζητήθηκαν θέματα φλέγοντα για τους εργαζόμενους, αλλά και για το μέλλον του εργοστασίου.

Ειδικότερα συζητήθηκαν οι υλοποιηθείσες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των θεμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι με το Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ και με το Ταμείο Αφερεγγυότητας. Ήδη τα θέματα αυτά στον ΟΑΕΔ έχουν αρχίσει και επιλύονται και προχωράει η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στο Ταμείο Αφερεγγυότητας.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια δίαυλος επικοινωνίας με τους συνδίκους της υπόθεσης, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης από την αρμόδια εισηγήτρια, με τη λήξη των δικαστικών διακοπών του καλοκαιριού.

Επιπλέον, στη συζήτηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν παρεμβάσεις και προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ώστε αμέσως μετά τη δικαστική εκκαθάριση της πτώχευσης να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να κλείσουν τα ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων και να ολοκληρωθούν οι φάκελοι, ώστε να ενεργοποιηθεί και το επίδομα του Ταμείου Ανεργίας.

Για όλα τα θέματα συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία ώστε να υπάρχει πλήρης επίλυση όλων των ζητημάτων μέσα στο Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε και το μέλλον του εργοστασίου με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, αλλά και στο επίπεδο της διευκρίνισης της βιωσιμότητας και της εκκαθάρισης της επιχείρησης. Συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με το σωματείο των εργαζομένων και εξειδικευμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να διατυπωθεί μία πρόταση βιώσιμη η οποία να δίνει προοπτική στη λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο στις καλές μέρες του απασχολούσε άνω των 410 εργαζομένων, αλλά και έδινε προοπτική και εισόδημα σε περισσότερους από 120 αγελαδοτρόφους της περιοχής.

Δήλωση Σωκράτη Φάμελλου:

“Η βιομηχανία ΑΓΝΟ με τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα, αλλά και με τα ειδικά χαρακτηριστικά ποιότητας και ειδικού σήματος που είχε στην ελληνική αγορά είχε ξεχωριστό αναπτυξιακό ρόλο στη Θεσσαλονίκη. Η πτώχευσή της αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα της απαξίωσης της βιομηχανικής και μεταποιητικής λειτουργίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας και μείωση του ΑΕΠ.

Πρώτο μας μέλημα τον Αύγουστο ήταν η επίλυση άμεσων θεμάτων των εργαζομένων που αφορούν στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και στα επιδόματα αφερεγγυότητας και ανεργίας. Αυτή την προσπάθεια θα ολοκληρώσουμε επιτυχώς μέσα στο Σεπτέμβριο.

Για το ΣΥΡΙΖΑ η επαναλειτουργία του ΑΓΝΟ αποτελεί στοίχημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και ένα υπόδειγμα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να δοθεί στη περιοχή νέο εισόδημα, νέα απασχόληση, αλλά και προοπτική με εξωστρέφεια και εξαγωγικό χαρακτήρα. Θα συνεργαστούμε με τους εργαζομένους και τους αγελαδοτρόφους, για να διατυπώσουμε μια πρόταση, στέρεα και ολοκληρωμένη, για να ξαναπάρει μπρος η μονάδα, που όταν σταμάτησε να λειτουργεί αποτιμούνταν σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανία του ΑΓΝΟ είναι περιουσία της Θεσσαλονίκης και οφείλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξαναλειτουργήσει.”

Print Friendly, PDF & Email