“Θα φτάσουμε τη λαϊκή εντολή μέχρι τέλους”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ThessNews της Θεσσαλονίκης και δημοσιεύεται σήμερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,  επισημαίνει ότι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η δημοκρατία, η καταπολέμηση της διαπλοκής και η στήριξη της κοινωνίας με ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.  Παράλληλα, η χώρα “αναλαμβάνει διεθνή πρωτοβουλία, όχι μόνο για την οικονομία, την προσέλκυση επενδύσεων, τις στρατηγικές συμμαχίες, αλλά και την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής προς όφελος των κοινωνιών και όχι των τραπεζών και της γερμανικής λιτότητας”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “η ρύθμιση του χρέους, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η ενίσχυση της εργασίας και η τίμια και δίκαιη ανάπτυξη αποτελούν τις προϋποθέσεις της κοινωνικής προόδου”. Και, βέβαια, “η συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της κοινωνίας. Τα κινήματα, οι κινητοποιήσεις, οι πολίτες, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή τη  συζήτηση”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος, ως Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κάνει  ιδιαίτερη αναφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, λέγοντας: “Η ΔΕΘ, η οποία διαχρονικά φιλοξενεί τον οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό της κυβέρνησης, πρέπει να αποτελεί καταλύτη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, αλλά και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας. Πολύ περισσότερο, σήμερα, που απαιτείται στροφή στο πραγματικό προϊόν, στην πραγματική οικονομία, με ενίσχυση του ταμείου της αγροτοδιατροφής και της καινοτομίας. Η ΔΕΘ αποτελεί πύλη διεθνών συνεργασιών και πρέπει να ενισχυθεί”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και ερωτώμενος  για την μείωση των εδρών της Βουλής στις 200, ο Σωκράτης Φάμελλος εξηγεί  πως “η μείωση της αντιπροσώπευσης δεν ενισχύει τη δημοκρατία”. Και προσθέτει: “Αν ο σκοπός είναι η μείωση των δαπανών, δεν χρειάζεται η μείωση των βουλευτών, εφόσον ήδη μειώθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής κατά 4,5 εκ. €, με άνω του 50% να αποτελεί μείωση αμοιβών των Βουλευτών”.

Ωστόσο, εφόσον μας ενδιαφέρει “η αξιοπιστία της πολιτικής και η ουσία της δημοκρατίας, η κατάργηση της οικογενειοκρατίας, του παραγοντισμού και της κατάχρησης εξουσίας των πολιτικών, να συζητήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση για τον περιορισμό της  θητείας των Βουλευτών και για την εισαγωγή και ενίσχυση κοινωνικών διαδικασιών, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους πολίτες, όπως με δημοψηφίσματα”.

Και αναφερόμενος ειδικότερα στη βουλευτική ιδιότητα, προσθέτει πως “οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε ένα άλλο μοντέλο πολιτικής που δεν περιλαμβάνει έξοδα πολιτικού γραφείου και δημοσίων σχέσεων. Εξάλλου,  ποσό άνω του 40% της αμοιβής το αποδίδουμε στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε δράσεις αλληλεγγύης”.

Και, φυσικά, “δεν εκλεγόμαστε Βουλευτές για το μισθό και τα προνόμια. Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκουμε. Να μην υπάρχουν προνόμια στην πολιτική. Η εντολή που έχουμε λάβει είναι να αλλάξουμε το  κακό πολιτικό και οικονομικό παρελθόν της Ελλάδας και όλο το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε να ξεφύγουν οι πολίτες  – και όχι οι πολιτικοί – από τη φορολόγηση και τη λιτότητα που έθεσαν οι δανειστές και η χρεοκοπία του δικομματισμού”.

“Είναι προφανές, ότι δεν έχουμε ακόμα βγει από το πρόγραμμα, που συμβιβαστήκαμε να υπογράψουμε”, παραδέχεται ο Σωκράτης Φάμελλος. “Όμως, μετά τη συμφωνία του 2015, την έγκρισή της από τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης, η χώρα μας έχει κατοχυρώσει έναν πιο ανεξάρτητο και ισχυρό ρόλο στην Ευρώπη”.

Και καταλήγει: “Όλες οι επιλογές μας είναι οι καλύτερες δυνατές για την ενίσχυση της χώρας μας και την έξοδο από τον βραχνά των μνημονίων (π.χ. αναπτυξιακός νόμος, εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανθρωπιστική κρίση, 100 δόσεις, αξιολόγηση Δημοσίου κ.λ.π.). Θα τα καταφέρουμε και θα πάμε τη λαϊκή εντολή μέχρι τέλους”.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

Δείτε την συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ

Print Friendly, PDF & Email