Στιγμιότυπα από την σημερινή παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην πρωινή εκπομπή “ΕΡΤ Ενημέρωση”, της Μαριλένας Κατσίμη και του Γιάννη Δάρρα.

Για το ενδεχόμενο εκλογών

“Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι εκλογές. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι μια ξεχαρβαλωμένη οικονομία, ένα απαξιωμένο Δημόσιο και μια απαξιωμένη πολιτική που τα δημιούργησε”.

“Για να ξανασταθούμε στα πόδια μας, για να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας χρειάζεται,  μέσα σ’ αυτή τη συμφωνία, καλώς ή κακώς, να παραμείνουμε όρθιοι. Να βρούμε τα κοινωνικά αντίμετρα. Να διαπραγματευτούμε το χρέος, να προχωρήσουμε σε παραγωγική ανασυγκρότηση και ταυτόχρονα να καθαρίσουμε όλα αυτά τα καρκινώματα του δικομματισμού (Μ.Μ.Ε., τράπεζες, δημόσια έργα, δάνεια Αγροτικής Τράπεζας, λίστα Λαγκάρντ). Για να γίνουν πράξη όλα αυτά, θέλουμε μια ισχυρή κυβέρνηση. Δεν μπορεί να τα κάνει μια αδύναμη κυβέρνηση”.

“Το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρχουν οι 162 Βουλευτές, τότε δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η λύση του βασικού πολιτικού προβλήματος της χώρας. Από εκεί προκύπτει το ενδεχόμενο εκλογών. Δηλαδή, η άρνηση των συντρόφων μας να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική, μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη εκλογών”.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή διακυβέρνηση με υλικά του παρελθόντος. Δηλαδή με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους νέους συμμάχους τους. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να καθαρίσουμε μία κατάσταση, μαζί με αυτούς που την δημιούργησαν. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική σύνθεση και όχι να εξαγνίσουμε το παρελθόν της χώρας”.

Για τα εσωκομματικά

“Φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει άρνηση από τους συντρόφους μας να ακολουθήσουν ακόμα και τις προγραμματικές μας δηλώσεις και δεσμεύσεις, όπως ήταν και είναι η λύση του προβλήματος της χώρας, εντός του ευρώ. Από την πίσω πόρτα μπαίνουν ζητήματα δραχμής και χρεωκοπίας. Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίλημμα στους συντρόφους που διαφώνησαν, το οποίο δεν έχει πια πολύ χρόνο για να απαντηθεί. Αν και έχουν γίνει πολλές προσκλήσεις”.

Για την συμφωνία με τους δανειστές

“Κάποιοι είχαν σχέδιο να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό προς το παρόν απεφεύχθη. Αναγκαστήκαμε να διαπραγματευτούμε από πολύ αδύναμη θέση. Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία -που χθες κλείδωσε και με τον ESM- δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες άρχισαν να ζουν καλύτερα, ούτε το πολιτικό σύστημα και το Δημόσιο επανήλθε σε κάποιο, ας το πούμε, ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Βουλευτή (1:58:30) εδώ

Print Friendly, PDF & Email