Στιγμιότυπα από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην σημερινή εκπομπή “Αταίριαστοι” των Γιάννη Ντσούνου και Χρήστου Κούτρα,  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

“Θα ήθελα να κρατήσουμε τις δύο χθεσινές δηλώσεις από την Ορκομωσία και την Παράδοση Παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Οικονομίας. Στην πρώτη περίπτωση έγινε λόγος για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με κλιμακωτή φορολόγηση και αναδιανομή και στην δεύτερη περίπτωση για την προκαταβολή που λάβαμε  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ και για τον ευρωπαϊκό  στόχο αύξησης του ποσοστού της βιομηχανίας και της μεταποίησης στο 20% του ΑΕΠ”.

“Οι 100 δόσεις θα αλλάξουν, εάν αλλάξουν, μόνον σε αυτούς που έχουν διαθεσιμότητα και δυνατότητα να πληρώσουν πολύ πιο γρήγορα κάποια ποσά. όχι σε αυτούς που δεν έχουν. Οι 100 δόσεις ήταν ένα από τα προγράμματα που έμειναν όρθια στη διαπραγμάτευση”.

“Η δυναμική των 155 Βουλευτών είναι μία πολύ καλή δυναμική που διαθέτει η νέα κυβέρνηση. Το προγραμματικό πλαίσιο  της παρούσας κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και επικυρώθηκε από την κοινωνία στις εκλογές. Θα κατατεθεί ασφαλώς και στην κοινοβουλευτική διαδικασία για περαιτέρω συνθέσεις”.

“Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ως προς το τελευταίο, θα είμαστε και εμείς αυστηροί, εννοώ την κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία εκφράζει την άποψη της κοινωνίας. Όπως και η κοινωνία, με την οποία συζητήσαμε πολύ προεκλογικά, έχουμε απαιτήσεις σε ζητήματα όπως είναι τα κοινωνικά αντίμετρα, το φορολογικό, η επανεκκίνηση της οικονομίας σε συγκεκριμένους τομείς, την μεταποίηση και τον πρωτογενή τομέα”.

“Πρόσφατα, παρουσιάστηκε αναλυτικά το αγροτικό πρόγραμμα. Οι χθεσινές εξαγγελίες της ομάδας του Υπουργείου Οικονομίας ήταν επίσης επικεντρωμένες στην μεταποίηση. Προέρχομαι από μια περιοχή που έχει σοβαρά προβλήματα αποβιομηχάνισης. Όλη η περίμετρος της Θεσσαλονίκης έχει κλειστά εργοστάσια σε συμβατικούς τομείς, όπως είναι η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ και η Χαλυβουργία, αλλά και εργοστάσια σε κρίση όπως η ΕΛΒΟ”.

“Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τη σχέση του πολίτη με τη δημοκρατία. Η αποχή δεν είναι αμελητέο ζήτημα, μας προβληματίζει. Ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε αποτέλεσμα, εάν δίναμε περισσότερες αρμοδιότητες στη βάση της κοινωνίας, για παράδειγμα την Αυτοδιοίκηση. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται και να καταλαβαίνει ότι παίζει ρόλο η γνώμη του. Προσωπικά, με στενοχωρεί αυτή η απόσταση από την πολιτική”.

Δείτε την εκπομπή (από το 1:05:40) εδώ

Print Friendly, PDF & Email