“Άτολμη και χωρίς όραμα η ΝΔ εχθές στη Βουλή, εγκλωβισμένη στα μικροκομματικά συμφέροντα”

Αποτιμώντας την χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Αθήνα – Θεσσαλονίκη” της ΕΡΤ1, ανέφερε πως “η πολιτική συζήτηση για τη δικαιοσύνη στη Βουλή ήταν επιβεβλημένη, κυρίως για την ουσία της διαφθοράς και της διαπλοκής και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργείτο ένα εσκεμμένο χάος στη δικαιοσύνη, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας με τη δικαστική εξουσία, τις τράπεζες και τα κανάλια”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στα ζητήματα της διαφθοράς, τα οποία είναι “η συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης Υπουργών και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια που δόθηκαν στα κόμματα και τα κανάλια, με διερεύνηση και της αμνήστευσης των στελεχών των ΔΣ των τραπεζών, προκειμένου να δοθούν αυτά τα δάνεια, χωρίς επιπτώσεις για τους ίδιους”.

Συμπλήρωσε δε, ότι “η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε αφαιρέσει οποιαδήποτε ευθύνη από τα στελέχη των τραπεζών, πλήττει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν στο τέλος τα ανασφαλή και αναξιόπιστα δάνεια. Όλες οι παρεμβάσεις της πολιτικής στη δικαιοσύνη, ιδιαίτερα την περίοδο 2011-2014, συνέβαλαν περαιτέρω στη ενίσχυση της διαπλοκής, όπου όλα καλύπτονταν από ένα πέπλο σιωπής, την ίδια στιγμή που οι δουλειές γίνονταν πίσω από την κουρτίνα. Αποτελεί πολιτική ευθύνη η διερεύνηση στη Βουλή αυτής της υπόθεσης”.

“Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής για την επαναδιαπραγμάτευση και τον έλεγχο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, κάτι που έχει επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στη χώρα μας, ενώ από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ζήτησε να εξεταστεί ο χρόνος καθυστέρησης των πολιτικών υποθέσεων και των φακέλων που εξέταζαν οι δικαστές, όσον αφορά στην ευθύνη των πολιτικών προσώπων. Διότι, και εκεί υπήρχε συνειδητή καθυστέρηση και απόκρυψη πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων”.

“Στη συζήτηση της Βουλής εχθές, μας έκαναν φοβερή εντύπωση οι αποκαλύψεις του κ. Παπαγγελόπουλου, για τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούνταν από την πολιτική ηγεσία σε έντιμους Εισαγγελείς και Δικαστές”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Συνολικά αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, αντίθετα επιταχύνει το έργο της κατά της διαφθοράς, ενώ από την πλευρά της η αντιπολίτευση, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της. Αλλά αυτό που έγινε εχθές πιο ξεκάθαρο στους πολίτες είναι ότι ιδιαίτερα η ΝΔ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να μην πειράξουμε τους ανθρώπους της και το δίκτυο συμφερόντων, που έχει δομήσει τόσα χρόνια”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως “η διαφθορά και η διαπλοκή καταπολεμούνται με συγκεκριμένα μέτρα. Ήδη, έχουμε θεσμοθετήσει τη διαφάνεια στα δάνεια των τραπεζών, τη διαφάνεια στις διαφημίσεις των τραπεζών, των ΜΜΕ και των ΔΕΚΟ. Προχώρησε ο έλεγχος σε όλες τις λίστες, δεσμεύτηκαν λογαριασμοί και οι φοροφυγάδες πληρώνουν, τα έσοδα από τους φορολογικούς ελέγχους πολλαπλασιάστηκαν και ετοιμάζεται και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου”.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είπε: “Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε εχθές να αναλάβει κανένα ποσοστό της ευθύνης για τη λειτουργία της κυβέρνησης Σαμαρά, τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και την διαφθορά σε πολλούς συμβούλους και συνεργάτες της Νέας Δημοκρατίας”.

Και κατέληξε: “Δεν μπήκε καν στην πολιτική ουσία του ζητήματος της δικαιοσύνης και της διαφθοράς. Επέδειξε εντυπωσιακά περιορισμένη πολιτική όραση, χωρίς κανένα οραματικό στοιχείο. Απλά, προσπάθησε να τακτοποιήσει με μικροκομματική λογική το σύστημα που εξυπηρετούσε μέχρι τώρα τα δικά του συμφέροντα μέσα στη δικαιοσύνη , στα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Ακόμα και όταν η παράταξή του βρέθηκε εκτός εξουσίας, οι άνθρωποί της στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, επέκτειναν τα συμβόλαια αυτών των δημοσιογράφων που σήμερα κατηγορούνται ως κύκλωμα εκβιαστών”.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email