Σωκράτης Φάμελλος: “Παράγουμε κοινωνική πολιτική ακόμα και σε ένα δύσκολο περιβάλλον”

Αποσπάσματα από την παρουσία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, σήμερα, στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου Live U“, στον τηλεοπτικό σταθμό Star:

Σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα

“Η ανθρώπινη ζωή είναι το μεγαλύτερο αγαθό, έναντι όλων των υπολοίπων. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης δεν είναι η ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά η διασφάλιση της ζωής τους”.

“Το άμεσο θέμα είναι να διασφαλίσουμε την παραμονή των μεταναστών για διάστημα έως ένα μήνα, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν με τις χώρες προέλευσης και προορισμού. Υπάρχει και η πιθανότητα της επαναπροώθησης, σε κάποιες περιπτώσεις. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη διαμονή τους πρέπει να εξασφαλιστούν και βέβαια στους γειτονικούς οικισμούς”.

“Η ανεργία στην Ελλάδα σχετίζεται άμεσα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και όχι στο προσφυγικό και εμείς ως κυβέρνηση στοχεύουμε στην ενίσχυση της εργασίας”.

Σχετικά με τη στάση της Αντιπολίτευσης:

“Η Αντιπολίτευση δεν έχει πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας. Το καλοκαίρι αντιτάχθηκε στη δική μας διαπραγμάτευση, μετά σύρθηκε και ψήφισε στη Βουλή τη δική μας συμφωνία και τώρα, μη έχοντας τι να πει, ψηφίζει όχι στα ίδια θέματα, διότι πάσχει από εσωκομματικό αδιέξοδο και πυκνή πολιτική ομίχλη”.

“Η κυβέρνηση έχει καταφέρει την προστασία της α’ κατοικίας στα στεγαστικά δάνεια, την προστασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, την ένταξη 3.400 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στον νέο Προϋπολογισμό, κλπ.. Με λίγα λόγια, έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε κοινωνική πολιτική, αλλάζουμε πράγματα ακόμα και μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον”.

“Έχει σημασία ο τρόπος που διαπραγματεύεται κάποιος με τους θεσμούς και τους ιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και στα έργα παραχώρησης. Διαπραγματευτήκαμε εκ νέου τη σύμβαση παραχώρησης αυτοκινητόδρομου για το έργο της Πελοποννήσου – “Μωρέας” και όπως αποκαλύφθηκε εχθές στη Βουλή, κερδίσαμε 120 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης επί ΝΔ για τον ίδιο αυτοκινητόδρομο, στοίχισε στο ελληνικό κράτος 70 εκ. ευρώ”.

“Φυσικά, δεν μπορούμε να συντηρούμε την εργασία μόνο με βάση τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα είναι η αποδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας που έγινε από τις τελευταίες κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να χρησιμοποιούμε συνέχεια ασπιρίνη για να λύσουμε το πρόβλημα. Στόχος μας η δημιουργία νέας οικονομίας και εργασίας”.

Για την επίθεση στον Βουλευτή της ΝΔ κ. Οικονόμου

“Η βία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα και ασκείται εις βάρος της δημοκρατίας. Η πολιτική και η λειτουργία της Πολιτείας πρέπει να συμβάλουν ώστε να αναπτύσσεται ένας δημοκρατικός διάλογος”.

“Είμαστε αντίθετοι με οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δημοκρατικών αρχών του πολιτεύματος, γι΄ αυτό και είμαστε ενάντιοι σε οποιαδήποτε μεταφορά κλίματος έντασης και απειλών μέσα στη Βουλή. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα τροφοδοτείται μία ένταση μέσα στο κοινοβούλιο για αντιπολιτευτικούς λόγους, την οποία ελπίζω ότι απορρίπτουμε όλοι”.

Δείτε την εκπομπή (από 1:09:40) εδώ

Print Friendly, PDF & Email