Σωκράτης Φάμελλος: “Η διαδικασία με την οποία συζητείται το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή αποδεικνύει ότι κατορθώσαμε να προστατέψουμε τη Δημοκρατία μας”.

Ως κεντρικός καλεσμένος της χθεσινής εκπομπής “Αταίριαστοι” των Χρήστου Κούτρα και Γιάννη Ντσούνου, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο που περνά αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, δηλαδή ο εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, “μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε στην 1η Αξιολόγηση ώστε να ανοίξει η συζήτηση, όχι μόνο για το χρέος, που αποτελεί κομβικό ζήτημα, αλλά και για άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”. Αναφέρθηκε στη διαδικασία διαβούλευσης του Πολυνομοσχεδίου, στις προτάσεις που κατατέθηκαν, στις νομοτεχνικές αλλαγές που γίνονται από τους υπουργούς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής και κατέληξε στην εκτίμηση ότι «η διαδικασία με την οποία συζητιέται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή αποδεικνύει ότι κατορθώσαμε να προστατέψουμε τη Δημοκρατία μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι μια διαδικασία συνεχής και ανοικτή, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τα 20 δις που κέρδισε  άμεσα η χώρα λόγω του χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και από το ότι “παραμένουν στη συζήτηση τα ζητήματα της ιδιοκτησίας της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, οι συλλογικές συμβάσεις και οι απολύσεις, αλλά και το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης και το πρόγραμμα των 100 δόσεων, έστω και περιορισμένο”.

Ο Βουλευτής δεν παρέλειψε, βέβαια, να τονίσει ότι “αναγκαζόμαστε να κάνουμε επιλογές που δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας, όπως οι αλλαγές του ασφαλιστικού στους υπερήλικες ανασφάλιστους και στην ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων του ΕΤΑΑ. Υπάρχουν σημεία στο Πολυνομοσχέδιο που δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα  στον εξορθολογισμό του κράτους ή στον τομέα της ανάπτυξης. Αυτό το σπιράλ της ύφεσης που καταγγέλλαμε όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να μας προβληματίζει. Όμως, τροποποιήσαμε πολλά σημεία της συμφωνίας, όσο μπορούσαμε”.

Με αφορμή τις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στον βασικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η αύξηση του ποσοστού του αγροτικού εισοδήματος στο ΑΕΠ και η σύνδεσή του με την επάρκεια της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον, ανέφερε ότι “υπάρχουν ομάδες εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που επεξεργάζονται το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών. Η πρόταση είναι να μην φορολογείται το κόστος εργασίας και ταυτόχρονα τα στοιχεία της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως είναι για παράδειγμα ο ζωικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, να αποτελούν αποσβέσεις στα λογιστικά βιβλία των αγροτών, χωρίς αυτό να γίνεται εις βάρος άλλων κατηγοριών φορολογούμενων”.

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι “για τους πολιτικούς ισχύει ό,τι για όλους τους πολίτες. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν πρέπει να αμαυρωθεί. Για πρώτη φορά, έχουμε κατορθώσει η πολιτική να γίνεται μπροστά στην κοινωνία, με διαφάνεια, δεν μπορούν λοιπόν να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, εάν κάποιος είναι πολιτικός, ιερωμένος, ή επιχειρηματίας, πρέπει να κρίνεται με τα ίδια κριτήρια και ισότιμα”.

Δείτε την εκπομπή (από  47:30 έως 01:07:03) εδώ

Print Friendly, PDF & Email