“Το Παράλληλο Πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει βάθος τετραετίας και θα φέρει αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την σημερινή  παρουσία του στην εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega“, της τηλεόρασης του Mega, αναφέρθηκε στα αμέσως επόμενα βήματα της κυβέρνησης που είναι το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και η συμφωνία για όλα τα κόκκινα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τα οποία “θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να είναι κοινωνικά συνεπής, αλλά θα βοηθήσουν και στη λειτουργία της οικονομίας.  Είναι δύσκολη η αποστολή που αναλάβαμε και την έκαναν δύσκολη τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε πολύ δουλειά για να ισορροπήσουμε την κατάσταση”.

Διευκρίνισε δε, ότι “το Παράλληλο Πρόγραμμα έχει βάθος τετραετίας, διαμορφώνεται συνεχώς και θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Το νομοσχέδιο για τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου που θα επανέλθει αμέσως μετά τις γιορτές είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι “στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οποιοδήποτε νομοθέτημα έχει εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοστολογημένο και εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό, … ώστε να μην υπάρχει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών. Εμείς επιδεικνύουμε συνέπεια σε ό,τι διαπραγματευτήκαμε, αλλά ταυτόχρονα θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς και θα επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα”.

Ως προς τις επικείμενες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητά τους προκειμένου το κράτος να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά. “Εμείς θα τολμήσουμε κάτι ριζοσπαστικό. Θα γίνει αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και θα υπάρχει κατάλογος αξιόλογων και αξιολογημένων στελεχών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις και από εκεί θα επιλέγονται οι Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, χωρίς να είναι πολιτικοί μας φίλοι”. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε και για τους Διοικητές των Δημόσιων Νοσοκομείων λέγοντας ότι “πέρα από το ζήτημα της διαφθοράς υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου δεν γινόταν σωστή χρήση των πόρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων”.

Όσον αφορά στην κριτική της Αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, ο Σωκράτης Φάμελλος εστίασε στις απαντήσεις τους σε τέσσερα σημεία :

“οι εταιρείες που θα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια θα εντάσσονται σε αυστηρό έλεγχο γιατί πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί και προσεκτικοί, δεν θα ανήκουν σε εταιρείες off shore και θα είναι σε πλήρες φορολογικό καθεστώς”,

“από τον Ιούλιο συστάθηκε επιτροπή από τον νέο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας που παρακολουθεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε η αδειοδότηση των επιχειρήσεων να επιταχυνθεί”,

“καταφέραμε την ταχεία πιστοποίηση του μηχανισμού διαχείρισης ΕΣΠΑ, κατατάσσοντας την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη διαδικασία”, και

“ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα ενισχύσει συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας, όπως οι τομείς της αγροτοδιατροφής και οι νέες τεχνολογίες, δείχνοντας τι σημαίνει για εμάς ανάπτυξη”.

Τέλος, αναφερόμενος στις εκλογές της ΝΔ για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: “Τα σημαντικά ζητήματα είναι η  θέση της ΝΔ εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Για παράδειγμα, κάποιοι  Ευρωβουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά ή λευκό στην συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής του σκανδάλου Volkswagen. Συμπαρατάχθηκαν με τη γραμμή Weber και επέλεξαν να καλύψουν οτιδήποτε έγινε. Είναι σφάλμα και έλλειμμα δημοκρατικό”. Και επιπλέον: “Η ΝΔ δεν έχει λύσει διαχρονικά το ερώτημα εάν ασκεί πολιτική για όλη την κοινωνία ή μόνο για ένα κομμάτι της. Έως σήμερα και επί του πρακτέου έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική προς όφελος όλης της κοινωνίας. Ανανεώνονται κατά τη διοίκησή της τα παλιά συστήματα εξουσίας”.

Δείτε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email