“Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους δουλέμπορους να κλέβουν ζωές στον 21ο αιώνα. Η μετακίνηση των προσφύγων πρέπει να γίνει με την ευθύνη της Διεθνούς Κοινότητας”. 

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων για το μείζον θέμα του προσφυγικού ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, ως προσκεκλημένος στην σημερινή εκπομπή “Πολιτική Επικαιρότητα” των Μάριον Μιχελιδάκη και Φάνη Παπαθανασίου, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1. Τόνισε δε, ότι η Ευρώπη αντέδρασε πολύ καθυστερημένα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι “το αισθητήριο της Ευρώπης έχει γίνει υπερβολικά οικονομίστικο. Έχει χάσει και την πολιτική ουσία της αιτίας του πολέμου και τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων”.

Ως προς το Πολυνομοσχέδιο που πρόκειται αύριο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι πράγματι εμπεριέχει αρνητικά μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων για τους επιστήμονες επαγγελματίες και η κατάργηση της σύνταξης των υπερήλικων ανασφάλιστων. Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι σημαίνουν τα κοινωνικά αντίμετρα που προτίθεται να βρει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά:

“Δεν μπορούμε να αφήσουμε 30.000 οικογένειες άπορων και υπερηλίκων, χωρίς έστω αυτό το ελάχιστο εισόδημα των 270 ευρώ. Αυτό είναι πρακτικά το παράλληλο πρόγραμμα που εμείς πρέπει να υλοποιήσουμε. Να πιέσουμε όλοι στο Κοινοβούλιο, ώστε σε ένα μήνα να έχουμε ένα αντίστοιχο οικονομικά βοήθημα, είτε αυτό θα ονομάζεται προνοιακό, είτε ελάχιστο εισόδημα, είτε όπως αλλιώς”.

Ωστόσο, επιβάλλεται μετά το πέρας της 1ης Αξιολόγησης να “κατατεθεί πρόταση ασφαλιστικής αναμόρφωσης που να εξασφαλίζει τις συντάξεις. Διότι, το ζήτημα της χώρας δεν είναι να σχεδιάσεις ένα ασφαλιστικό σύστημα στο πουθενά, το ζήτημα είναι να έχεις πραγματική οικονομία, πραγματική εργασία και πραγματικές εισφορές που να στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα και να βελτιώνουν τη σχέση εργαζομένων  προς συνταξιούχων”.

Τέλος, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σπουδαιότητα που έχει η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και για την εύρεση των κοινωνικών αντίμετρων, υπενθυμίζοντας ότι η επιβολή φορολογίας στα φρουτάκια, στη χωρητικότητα των δεξαμενόπλοιων και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, αποτελούν ήδη τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείτε την εκπομπή (από 1:24:00) εδώ

Print Friendly, PDF & Email