“Δεν υπάρχει θέμα οικουμενικής κυβέρνησης. Η χώρα τους τελευταίους μήνες παράγει σημαντικό έργο”    

Αυτό ανέφερε κατά την σημερινή παρουσία του στην εκπομπή “ΕΡΤ Ενημέρωση” των Μάριον Μιχελιδάκη και Φάνη Παπαθανασίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, συμπληρώνοντας: “Η χώρα παράγει πολύ μεγάλο έργο τους τελευταίους δύο μήνες, έχει καλύψει μεγάλο κενό και λύνει ζητήματα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν τολμήσει. Γίνονται τομές και στο επίπεδο της κοινωνικής προστασίας και στον τομέα της ανάπτυξης και της οικονομίας”.

Όσο για τα σενάρια περί αστάθειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήταν σαφής: “Συστήνουμε ψυχραιμία. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εισάγεται τέτοιο θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ”.  Και συνέχισε “Δεν υπάρχει θέμα οικουμενικής και δεν υπάρχει ζήτημα στήριξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτά είναι σενάρια που η διαπλοκή θέλει να φέρει από την πίσω πόρτα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι “η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ανοικτή σε συνθέσεις και κοινές τοποθετήσεις επί των νομοσχεδίων”. Ανέφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή για την αναδιοργάνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο αρκετά από τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο θα το ψηφίσουν επί της αρχής. Άρα, “είναι προφανές ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας δίνει περιθώρια σύνθεσης και αλίμονο εάν δεν επιδιώκουμε να τα χρησιμοποιήσουμε”.

Υπό αυτή την έννοια, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του περασμένου Σαββάτου είχε ως στόχο μια ενιαία τοποθέτηση για το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού “ώστε η χώρα να πάει στην διαπραγμάτευση με πιο ισχυρή πρόταση, αλλά και με έναν όρο: να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ζητήσαμε αυτή την κόκκινη γραμμή”. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό λόγω της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ευθύνονται για την κατάσταση του ασφαλιστικού.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε βέβαια ότι αυτή η συναίνεση έχει ως χαρακτηριστικά της την “απουσία ανταλλαγμάτων και τη διάφανη συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα αντιστοιχούν στο αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Εμείς έχουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα και εντολή συνέχισης αυτού του προγράμματος, μέσω της αντίστασης, του  συμβιβασμού και της σύνθεσης για το καλό της χώρας μας”.

“Ναι, λοιπόν, στις συνεργασίες και τις συνθέσεις για το μέλλον της χώρας, αλλά η διαπλοκή και το πολιτικό παρελθόν του δικομματισμού έχει τελειώσει. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι σε κανένα πολιτικό και κανένα πολιτικό φορέα που ήταν υπεύθυνος για την πορεία της χώρας. Το κράτος δικαίου είναι για εμάς ο βασικός κανόνας”, δήλωσε εμφατικά. Ολοκλήρωσε δε την τοποθέτησή του λέγοντας “θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα. Αλλά θα το κάνουμε με δύο όρους. Με τιμιότητα και ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 1:32:00) εδώ

Print Friendly, PDF & Email