“Έχουμε πετύχει πάγωμα του φορολογικού των αγροτών από τον Αύγουστο”.

Με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με αιχμή το ασφαλιστικό, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Πρωινή Ζώνη” της ΕΡΤ1, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συζήτηση για τη χώρα μας, χωρίς συγκεκριμένες αντιπροτάσεις και με αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών. Έχουμε μία στρατηγική την οποία υλοποιούμε με συνέπεια από τον Αύγουστο”. Και πρόσθεσε: “Δεν δεχόμαστε να αλλάξουν οι παράμετροι της συμφωνίας. Αυτά που έχουμε συμφωνήσει να γίνουν, θα γίνουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα υλοποιηθούν και πολιτικές που βελτιώνουν τη λειτουργία της κοινωνίας. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει γίνει κατανοητό από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

Ως προς το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε για ακόμα μία φορά ότι “το αίτημα των αγροτών για “πάγωμα” του φορολογικού, το έχει καταφέρει η κυβέρνηση ήδη από την συμφωνία του Αυγούστου, για να αποφύγουμε την υπερ-φορολόγηση και για να έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε μαζί τους και μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το νέο φορολογικό των αγροτών”. Συμπλήρωσε δε, ότι ο τελικός στόχος είναι η χαμηλότερη βαθμίδα ασφαλιστικής εισφοράς, σε συνδυασμό με την αποφυγή υψηλής φορολόγησης, για το 85% των Ελλήνων αγροτών: “Εάν εισάγουμε στη φορολογητέα ύλη όλους τους αγρότες και βάλουμε με εργόσημο τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των μελών της οικογένειας στα βιβλία των αγροτών όπως και τις αποσβέσεις των παγίων, τότε το τελικό φορολογητέο και ασφαλιστέο εισόδημα των αγροτών θα πέσει πολύ κάτω και από τα 5.000 ευρώ που είναι το μέσο δηλωμένο εισόδημα και δεν θα αυξηθούν φόροι και ασφάλιστρα, εφόσον θα είναι εκτός φορολογητέου και οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις”.

“Είμαστε ανοικτοί στο δημόσιο διάλογο και σε προτάσεις. Δεν υπάρχει άλλος όρος, παρά μόνο να υπάρχει σύνταξη για τον αγρότη και την αγρότισσα”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Το ύψος της σύνταξης και των εισφορών, ας έρθουν να το συζητήσουμε. Αλλά, να υπάρχει αγροτική σύνταξη. Εντούτοις, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας κλάδος κινητοποιείται εδώ και τρεις εβδομάδες και ακόμα δεν δέχεται να δει τον Πρωθυπουργό, όπως ζητούσε επίμονα εξ αρχής”.

Σχολιάζοντας δε την στάση της αντιπολίτευσης είπε “η ΝΔ οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της και να καταγγείλει εκείνα τα ακροδεξιά στοιχεία που συμμετέχουν σε επεισόδια βίας και τα στελέχη της που επιβεβαιωμένα συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή. Επίσης οφείλει να μας ξεκαθαρίσει αν ισχύει η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχετικά με την κατάσχεση των αγροτικών ενισχύσεων για τα χρέη προς τον ΟΓΑ και η εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης και στους αγρότες”.

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση του ελέγχου και την αρχειοθέτηση του Πόθεν Έσχες του κ. Φλαμπουράρη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν θα θριαμβολογήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Η Αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έκανε τον έλεγχο με ορκωτούς λογιστές και δεν βρήκε καμία παράβαση. Αντίθετα, παραπέμπεται το Πόθεν Έσχες του κ. Χαρδούβαλη. Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ποιοι κάνουν παιχνίδια και θέλουν να κερδίσουν δημοσιότητα”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων: “Δυστυχώς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ απέδειξαν μέσα στη Βουλή ότι είναι ακόμα υπό τον έλεγχο των καναλαρχών. Εδώ και 25 χρόνια παραβιάζουν το Σύνταγμα, αρνούνται να κάνουν διαγωνισμό, στερώντας από τη χώρα όχι μόνο δημόσια έσοδα, αλλά και ένα βασικό εργαλείο δημοκρατίας. Αμφισβητούν το δικαίωμα μιας εκλεγμένης Βουλής να καθορίσει έστω τον αριθμό των αδειών”.

Και κατέληξε: ” Ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Βορίδης και ο κ. Λοβέρδος δήλωσαν ξεκάθαρα εντός του Κοινοβουλίου ότι δεν θα γίνει διαγωνισμός. Δηλαδή, δήλωσαν δημόσια ότι δεν θέλουν να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Είναι τραγικό”.

Δείτε την εκπομπή (από 1:09:00) εδώ

Print Friendly, PDF & Email