H Αντιπολίτευση παραβιάζει το Σύνταγμα αρνούμενη τη συγκρότηση του ΕΣΡ”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής STUDIO 3″ των Μαριλένας Κατσίμη και Σίλα Σεραφείμ, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, δήλωσε πως “το Σύνταγμα υποχρεώνει τα κόμματα να συμβάλλουν στη συγκρότηση των Διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών. Η στάση της Αντιπολίτευσης είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, παρακωλύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αρνείται την ύπαρξη και λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών”.

Συμπλήρωσε δε, ότι “μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που επέτρεψαν επί 25 χρόνια τη λειτουργία των συστημικών καναλιών χωρίς άδεια, δήλωσαν ξεκάθαρα, διά στόματος των κ.κ. Βορίδη, Λοβέρδου και Βενιζέλου, ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο διαγωνισμός”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε τη στάση της Αντιπολίτευσης, λέγοντας: “Αυτό συμβαίνει, διότι η Αντιπολίτευση ξεπληρώνει ακόμα γραμμάτια στη διαπλοκή που είναι συνδεδεμένη με τα κανάλια. Διαπλοκή που επεκτείνεται στις συμβάσεις του δημοσίου, στα δημόσια έργα, στο λαθρεμπόριο καυσίμων, στον αθλητισμό και αλλού. Αυτά είναι γνωστά στη χώρα μας, η κοινωνία μας τα ξέρει, για αυτό οι πολίτες από τον Ιανουάριο πέρυσι μας είπαν αλλάξτε το παλιό!”. Και συνέχισε: “Επειδή είναι πια ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, δημιουργείται από τα κέντρα της διαπλοκής κλίμα αναταραχής και πολιτικής αστάθειας”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι τόσο ο αριθμός των καναλιών, όσο και η διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης “θα κριθούν πλέον με απόφαση της Βουλής. Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια να αναλάβει τον διαγωνισμό μια δομή της Πολιτείας, με δεδομένο ότι η Αντιπολίτευση αρνείται να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, το οποίο θα έπρεπε να εποπτεύει τον διαγωνισμό, να θέτει τα κριτήρια και να προβαίνει στην αξιολόγηση και τον έλεγχο των καναλιών”. Και όλα αυτά, την στιγμή που η Αντιπολίτευση, “κατηγορεί από τον Οκτώβριο τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας, ότι έχει υπερεξουσίες ως προς τον καθορισμό του αριθμού των καναλιών, και ενώ εμείς δεχτήκαμε την πρότασή τους και μεταφέραμε ακόμα και αυτή την αρμοδιότητα στη Βουλή, τώρα αρνούνται ακόμα και την διεξαγωγή του διαγωνισμού και την ύπαρξη της Ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ!”.

Ως προς το ζήτημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα γίνει “με βάση τον σχετικό νόμο που πέρασε τον Οκτώβρη από τη Βουλή και με κριτήρια ώστε να υπάρχει επάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού, αλλά και καθορισμός των κατηγοριών του περιεχομένου (ειδησεογραφικά, κλπ.). Οι διαγωνιζόμενοι θα ανταγωνισθούν ως προς το τίμημα και αυτοί που θα δώσουν την καλύτερη τιμή, θα πάρουν τις πρώτες άδειες. Μην ξεχνάμε ότι αυτό αποτελεί και υποχρέωση της χώρας με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, που ψήφισε η Αντιπολίτευση, και ότι τα έσοδα από το διαγωνισμό προβλέπονται στον προϋπολογισμό”.

Σε ερώτηση τι στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση, εάν υπάρξουν προβλήματα πτώχευσης σε σημερινά κανάλια απάντησε ότι “τα προβλήματα λόγω πολύ υψηλού δανεισμού και αρνητικών ισολογισμών έγκεινται στη νομοθεσία περί Ανωνύμων Εταιρειών αλλά και στις ρυθμίσεις που θεσπίσαμε για τα κόκκινα δάνεια. Προφανώς δεν θα πληρώσει η κοινωνία τα δάνεια των καναλιών. Αλλά, αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα οι εργαζόμενοι θα προστατευθούν από την Πολιτεία όπως κάνει η κυβέρνηση σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις και δεν έχουν σε τίποτα να ανησυχούν”.

Όσο για τον αριθμό των καναλιών που θα αδειοδοτηθούν, υπάρχουν “πολλοί τρόποι για να υπολογιστεί. Τόσο με βάση τον τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι ήδη διαθέσιμος (πολυπλέκτες), όσο και με τη διαθέσιμη διαφημιστική δαπάνη που μπορεί να συντηρήσει τηλεοπτικούς σταθμούς. Τα διαθέσιμα μηχανήματα είναι τέσσερα, εκ των οποίων τα δύο εξυπηρετούν τη δημόσια τηλεόραση και οι άλλοι δύο πολυπλέκτες μπορούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένο αριθμό τηλεοπτικών καναλιών υψηλής ευκρίνειας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δυνατόν εδώ και 25 χρόνια να μην τηρείται το Σύνταγμα και να μην πληρώνει κανείς τέλη τηλεοπτικών συχνοτήτων, τέλη τηλεοπτικών διαφημίσεων, να υπάρχει υπέρογκος δανεισμός με ψευδή οικονομική βάση και να συντηρούνται πληρώματα γαλέρας και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα”.

Και κατέληξε: “Πολεμάμε την διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα, με διαφάνεια, μπροστά στον πολίτη. Ανοίγουν οι λίστες της φοροδιαφυγής και μπαίνουν έσοδα στα Ταμεία, πηγαίνουν στον Εισαγγελέα τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Τράπεζας. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη ζητήσει το Πόθεν Έσχες να συμπεριλάβει δημοσιογράφους και δικαστικούς. Όλοι είναι ίσοι έναντι του Νόμου και κανείς δεν μπορεί να παίρνει υπέρογκα δάνεια και να μην υπακούει στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες”.

Δείτε την εκπομπή (από 45:30) εδώ

Print Friendly, PDF & Email