“Η επιστροφή της εργασίας προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο”

Ως μείζονα χαρακτήρισε τα ζητήματα της εργασίας και της δημοκρατίας για τη χώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στη εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, διότι “αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Η εργασία πρέπει να επιστρέψει στη χώρα μας και να δημιουργήσει ανάπτυξη, εισόδημα, εγχώρια προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό”. Επίσης, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισονομίας, διότι “δημοκρατία σημαίνει, μεταξύ άλλων, ίσες ευκαιρίες σε όλες τις πτυχές της οικονομίας και του δημόσιου βίου”.

Η επιστροφή και ενίσχυση της εργασίας είναι κομβικής σημασίας, διότι συνδέεται με μια σειρά θέματα, όπως είναι το οικογενειακό εισόδημα, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, οι δημόσιες παροχές, η καταναλωτική δύναμη, αλλά και η ανταπόκριση των πολιτών στις υποχρεώσεις τους, όπως τα δάνεια και οι εισφορές. Και, βέβαια, το οικογενειακό εισόδημα είναι σε άμεση σύνδεση με το τους πλειστηριασμούς των ακινήτων.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε άμεσα και καίρια το ζήτημα των πλειστηριασμών, με προστασία της πρώτης κατοικίας”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρυθμίσεις για την προστασία της α’ κατοικίας σε σχέση με τα τραπεζικά δάνεια και προχωρούμε σε ρυθμίσεις για την προστασία της α’ κατοικίας και από άλλα χρέη των πολιτών. Η αναστολή των πλειστηριασμών είναι ένα θέμα προσωρινής προστασίας, όμως η επανεκκίνηση  της οικονομίας, η επιστροφή της εργασίας και η συνακόλουθη αύξηση του οικογενειακού επιδόματος είναι η πραγματική διέξοδος για τους πολίτες”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, υπενθύμισε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας “προηγείται η πρόταση εκ μέρους της τράπεζας προς τον δανειολήπτη και η ρύθμιση και αναδιάρθρωση των δανείων γίνεται συνυπολογίζοντας το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα”. Ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, που σχετίζεται με τη λειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων, παρέχει στον δανειολήπτη τη δυνατότητα να αναδιαρθρώσει την οφειλή του, προβλέποντας συγκεκριμένη διαδικασία (πρόταση Τράπεζας- αντιπρόταση δανειολήπτη). Αρμόδια για την εποπτεία των τραπεζών και την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

 Σε περίπτωση που ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν τηρείται από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, “χρειάζονται και άλλες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή και η εγρήγορση της κοινωνίας. Διότι, απέναντι στην ενδεχόμενη τραπεζική αυθαιρεσία πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί. Ως νομοθετημένη πράξη, η ρύθμιση των δανείων, πρέπει να τηρείται και να ελέγχεται. Εξάλλου, βασικό μέλημα της πολιτείας είναι να ελέγχει την εφαρμογή αυτών που θεσπίζει”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και ερωτώμενος για το ΕΚΑΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι “αν και προνοιακό εργαλείο, ο συνταξιούχος εισέπραττε το ΕΚΑΣ ως σύνταξη, ενισχύοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η διακοπή της καταβολής του ΕΚΑΣ ήταν προαπαιτούμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου με τους δανειστές. Δικό μας μέλημα, σήμερα, είναι αφενός η έγκαιρη απόδοση των αντισταθμιστικών μέτρων που έχουμε υποσχεθεί – και μάλιστα με υπουργική απόφαση – και αφετέρου η αύξηση της κύριας σύνταξης, η οποία είναι χαμηλή, αλλά συνδεδεμένη με το ΑΕΠ της χώρας”.

“Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια ώστε να τονωθεί η εθνική οικονομία. Ακόμα και οι σκληρότεροι επικριτές μας στο εξωτερικό, όπως το ΔΝΤ, αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια και προβλέπουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος στην κατακλείδα της τοποθέτησής του. Ωστόσο, “όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια”.

“Η επέκταση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα, τα συμπληρωματικά μέτρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ, αλλά και μέτρα κοινωνικής στήριξης που αφορούν στο ενοίκιο, τη θέρμανση κ.α. καλύπτουν τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας που πλήττεται. Εντούτοις, η ταυτόχρονη τροφοδότηση της εργασίας συμβάλλει ώστε το εθνικό προϊόν και εισόδημα να μοιραστεί με τίμιο και δίκαιο τρόπο.  Δεν είναι δυνατόν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, σε συνθήκες κρίσης. Αυτή την αδικία πρέπει να ανατρέψουμε”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 1:53:00) εδώ

Print Friendly, PDF & Email