“Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, απαιτούμε το ίδιο και από την Ευρώπη”

“Το πρόβλημα της Συρίας είναι παγκόσμιο πρόβλημα και στη συνέχεια Ευρωπαϊκό και Ελληνικό. Υπάρχει ένα πρωτεύον και μείζον ζήτημα που είναι η παύση των συγκρούσεων, η ειρηνευτική διαδικασία και η τήρηση των διεθνών συνθηκών. Εάν δεν διακοπεί άμεσα ο πόλεμος στη Συρία το πρόβλημα δεν θα λυθεί ουσιαστικά”, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στη εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” της τηλεόρασης του ΑΝΤ1. Συμπλήρωσε δε, ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει από μία πλευρά, ” υπάρχει θέμα δημοκρατίας στη Συρία. Η έλλειψη δημοκρατίας, αλλά και το παιχνίδι που έκαναν οι μεγάλες δυνάμεις για τη διαχείριση των τοπικών πόρων και την υποστήριξη συμφερόντων και ομάδων, ευθύνονται για το σημερινό αποτέλεσμα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι το σοβαρότερο θέμα αυτή τη στιγμή είναι “η μη τήρηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων”. Το προηγούμενο καλοκαίρι, “όλοι κατηγορούσαν τη χώρα μας, διότι υποτίθεται ότι ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της. Τώρα που είμαστε συνεπείς σε όλα, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, δεν είναι συνεπείς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες!”. Πρωτίστως, στις αποφάσεις που λαμβάνει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως “η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, κάτι που έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβριο, αλλά και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Τουρκία. Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, απαιτούμε το ίδιο και από τους άλλους”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η χώρα μας “θα θέσει θέμα κατανομής και αναλογικότητας των ευθυνών στη διαχείριση του προσφυγικού και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”. Τόνισε δε, ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, “θα συζητηθούν όλα τα θέματα και θα υπάρξει ενιαίο μέτωπο και κοινή στάση των κομμάτων, κάτι που θα βοηθήσει την χώρα μας στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως “θέλουμε να υποχρεώσουμε την Τουρκία να περιοριστούν οι αναχωρήσεις των φουσκωτών «φερέτρων» από τα τουρκικά παράλια, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο, δημοκρατικό εργαλείο που διαθέτουμε, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών”. Όσο για το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, περιλαμβάνει “καταγραφή των αναχωρήσεων από τα τουρκικά παράλια”, κάτι που θα περιορίσει τη δράση των λαθραίων διακινητών και θα υποχρεώνει την Τουρκία στη λήψη μέτρων ελέγχου, χωρίς πνιγμούς και ναυάγια.

“Η δυσμενής θέση της χώρας μας σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι αποτέλεσμα πέντε χρόνων μνημονίων”, πρόσθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: “Υπάρχουν σημαντικότατες ευθύνες για το πού βρισκόμαστε σήμερα, για τις περιορισμένες δυνατότητες διαπραγμάτευσης που διαθέτουμε, ως χώρα. Δεν γίνεται να μην το επισημάνουμε αυτό. Δεν γίνεται να παραβλέψουμε τις κάκιστες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να διαχειριστούμε με ανθρωπισμό και το προσφυγικό πρόβλημα”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 1:33:10) εδώ

Print Friendly, PDF & Email