Η στρατηγική μας για τη χώρα έχει στόχο τη δημιουργία νέας εργασίας”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega, στην τηλεόραση του Mega, αναφέρθηκε στην επικείμενη αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντάς την “πολυπαραμετρική. Μαζί με την επίλυση ζητημάτων, όπως τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, το ασφαλιστικό και την αξιοποίηση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, τίθεται και το φορολογικό, το οποίο είναι προφανές ότι συνδέεται με το ασφαλιστικό. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος, με τρόπο ώστε να ελαφρύνει το ασφαλιστικό για τις περισσότερες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες”.

Πάμε στη διαπραγμάτευση με ισχυρή πολιτική βούληση“, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Διότι, προτείνουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που εγγυάται τις συντάξεις και δεν περιλαμβάνει μειώσεις, αλλά και ένα φορολογικό που ελαφραίνει ακόμα και πτυχές της συμφωνίας του Ιουλίου και του Αυγούστου. Στοχεύουμε στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης για επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το ασφαλιστικό σύστημα όμως θα γίνει βιώσιμο γιατί λαφυραγωγήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς, η Αντιπολίτευση επιλέγει να παραμένει απούσα και να μην παίρνει θέση για την υπεράσπιση των συντάξεων”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι “η διαπραγμάτευση είναι συνεχής”. Ανέφερε δε, ότι ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας του Αυγούστου είναι “ότι η χώρα πρότεινε και δεσμεύτηκε να υποβάλλει ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο, με ένα νέο περιβάλλον κινήτρων, οικονομικού προγραμματισμού και εξέλιξης πολλών κλάδων, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό”.

Και συνέχισε: “Οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η στρατηγική μας έχει γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Φαίνεται μια μετατόπιση μόνο προς τον έλεγχο του δημοσιονομικού αποτελέσματος. Θέλουμε να κατοχυρώσουμε ότι επιλέγουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις, είναι δουλειά της χώρας. Έχουμε ένα αρχικό, θετικό πλαίσιο συζήτησης”.

Ωστόσο, “υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις με το ΔΝΤ. Στόχος μας είναι αυτές οι αντιθέσεις να μην επηρεάσουν τις διεκδικήσεις της χώρας μας. Πρόκειται για αντιθέσεις που αφορούν στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Διαφωνούν και στο ύψος του ελλείμματος και των πρόσθετων μέτρων”. Όμως, η κυβέρνηση έχει τεκμηριώσει ότι “τα νούμερα βγαίνουν. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνοντας ότι έχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0.2% έναντι στόχου ελλείμματος 0.25, που σημαίνει ότι έχουμε κερδίσει 0.45%, ήδη από το 2015”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως “η στρατηγική μας για τη χώρα έχει στόχο τη δημιουργία νέας εργασίας”. Για την επιτυχία της αξιολόγησης χρειάζονται “συνεχείς διεκδικήσεις σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στιβαρή τεκμηρίωση εκ μέρους των Υπουργείων”. Για το ασφαλιστικό στοχεύουμε “στην υπεράσπιση των συντάξεων, έχοντας προτεραιότητα την επιβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων και τη λειτουργία της λαϊκής και μεσαίας οικογένειας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “οι μεταρρυθμίσεις προκύπτουν από κοινωνικές ανάγκες. Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα βάλει τέλος στις παθογένειες του παρελθόντος”, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Βιομηχανία Ζάχαρης, “την οποία υποθήκευσαν οι προηγούμενες διοικήσεις, οδηγώντας στο κλείσιμο τριών εργοστασίων και στην πώληση του εξοπλισμού σε δύο από αυτά, με χατιρικές συμβάσεις που δεν κατοχύρωναν τα συμφέροντα της εταιρείας. Ενδεικτικά, το κόστος για την ΕΒΖ από τα μονοπωλιακά συμβόλαια με δύο μόνο εμπορικές εταιρείες ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ. Όταν στο τέλος του οικονομικού έτους οι συγκεκριμένοι έμποροι είχαν μόνο ακάλυπτες επιταγές και δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο δεν λύθηκε το συμβόλαιό τους, αλλά η διοίκηση τους έδωσε και επέκταση πιστωτικού ορίου και αυτό συνεχίστηκε σωρευτικά και τα επόμενα χρόνια! Αυτά δεν θα επαναληφθούν στη χώρα”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Δείτε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email