“Στην αξιολόγηση υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών”

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Αταίριαστοι” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως “αποδεικνύεται ότι η διαπραγμάτευση είναι μια συνεχής διαδικασία, κατά την οποία διεκδικούμε όσα περισσότερα μπορούμε για το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών”. Τόνισε δε, ότι “ως βάση συζήτησης έχουμε προφανώς μόνο τη συμφωνία του Αυγούστου. Με δεδομένο ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες μας δίνουν ένα μικρό πλεόνασμα για φέτος, όσο περισσότερο κατορθώσουμε να μειώσουμε τα φορολογικά μέτρα, ταυτόχρονα με την προστασία των συντάξεων και την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα”.

Επιπλέον, στη συμφωνία του καλοκαιριού εκτός από τους δείκτες που η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχους για την περίοδο 2015-2017, “υπάρχει και ο στόχος του 2018, ο οποίος αντιστοιχεί σε ένα πλεόνασμα της τάξης του 3.5%. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα, μετά την τριετία, εμείς ξεκινάμε από σήμερα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, να σχεδιάζουμε μέτρα τα οποία θα έχουν ως χαρακτηριστικό τους την ήπια προσαρμογή. Και θέλουμε να μειώσουμε τα φορολογικά μέτρα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση άσκοπων εξόδων του Δημοσίου, όπως σε ενοίκια κτηρίων”.

“Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσουμε τη λιτότητα των τελευταίων χρόνων”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Δεν δεχόμαστε να πάμε πάλι σε 25% μείωση του ΑΕΠ ή σε μέτρα 17 δις τον χρόνο, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις”. Και σχολίασε: “Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα την αντιπολίτευση η οποία υποκύπτει στην κομματική σκοπιμότητα. Αλλά, καλό είναι να αναφερόμαστε σε πραγματικά δεδομένα. Οι Έλληνες πολίτες επί τρεις συνεχόμενες φορές, μέσα στο 2015, μας έδωσαν μια εντολή. Όχι απλώς να αποκαταστήσουμε την Ελληνική οικονομία, αλλά την ίδια την αξιοπιστία της χώρας”.

Και συνέχισε την τοποθέτησή του, λέγοντας: “Παραλάβαμε μια χρεωκοπημένη χώρα, οικονομικά, κοινωνικά και διοικητικά. Σήμερα, ακόμα και με τη σκληρή λογική των αριθμών υπάρχει καλύτερη αφετηρία στον προϋπολογισμό, κάτι που ως στοιχείο τροφοδοτεί την ίδια τη διαπραγμάτευση. Θυμίζω, ότι επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, είχαμε αποτυχία επίτευξης των στόχων για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014, αλλά και υψηλό στόχο πλεονάσματος για το 2015, που σημαίνει ότι έπρεπε να λάβουμε εξοντωτικά και σκληρά μέτρα πολλών δις ευρώ. Αυτό το έχουμε ήδη γλιτώσει”.

Και βέβαια, κάτι “που κόστισε πολύ στη χώρα και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί είναι η αλληλεξάρτηση της οικονομικής, δικαστικής και πολιτικής εξουσίας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η διαχείριση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιζήμια. Και ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει καμία επένδυση και καμία υπόθεσή σου, εάν δεν είχες μπάρμπα στην Κορώνη”. Αντί, λοιπόν, “η ΝΔ να κάνει επερώτηση στην Ευρωβουλή, σχετικά με το εάν η χώρα μας θα τα καταφέρει στο ΕΣΠΑ – ενώ αποδείχθηκε ότι όχι μόνο υπερκαλύψαμε το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πιστοποιηθήκαμε και προκηρύξαμε τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, μέσα στο 2015 – καλό θα ήταν να υπερασπιστεί έστω και τώρα τη χώρα, διεκδικώντας μαζί μας πχ. την προστασία των συντάξεων και την μείωση των φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επαγγελματίες”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι “στόχος της κυβέρνησης είναι η καθημερινότητα, η εργασία και οι θετικοί δείκτες ανάπτυξης”. Επομένως, “θα υπερασπιστούμε αυτά που πετύχαμε στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν γυρνάμε τη χώρα πίσω, σε μέτρα που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως ήταν οι μειώσεις μισθών, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Σήμερα, η χώρα μας καλύπτει τη συμφωνία και τις υποχρεώσεις της και παράλληλα υλοποιεί μέτρα για την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Έως το τέλος του 2016 θα είμαστε ακόμα καλύτερα, γιατί το έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες. Αναλαμβάνουμε ολόκληρη την ευθύνη σωτηρίας της χώρας ακόμα και αν η αντιπολίτευση δεν υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή”, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 50:10) εδώ

Print Friendly, PDF & Email