“Διεκδικούμε να κλείσει η αξιολόγηση, όσο το δυνατόν καλύτερα, προς όφελος της χώρας”

Στη εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, επανέλαβε ότι η επικείμενη κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή “δεν συνιστά μονομερή ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης”. Εξήγησε δε, ότι ο λόγος για τον οποίο κατατίθενται τώρα το δύο προαναφερθέντα νομοσχέδια είναι διότι “θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να μπουν τελευταία στιγμή, σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επιπλέον, είναι προφανές ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται ταυτόχρονα και φορολογικά αντίμετρα”.

“Βαδίζουμε συγκροτημένα και συντεταγμένα”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Θα βρούμε τη λύση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι θεσμοί επανέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, η αξιολόγηση βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και ταυτόχρονα θα διεξάγεται ο δημόσιος και ο κοινοβουλευτικός διάλογος. Μαζί με τους θεσμούς και πριν από το Eurogroup θα έχουμε καταλήξει, κάτι που θα τροφοδοτήσει ίσως και την μεθεπόμενη εβδομάδα την Ολομέλεια της Βουλής”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως “η κυβέρνηση θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά διεκδικεί να κλείσει όσο το δυνατόν καλύτερα, προς όφελος της χώρας. Η πρότασή μας είναι η μόνη πολιτική πρόταση που διασφαλίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, διότι το μόνο που έχουμε ακούσει έως σήμερα ως αντιπρόταση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι η ιδιωτική ασφάλιση, η λιτότητα, οι κατασχέσεις και η διατήρηση της παλιάς εξουσίας”.

Και σχολίασε: “Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μας καταγγέλλουν ότι βάζουμε φόρους και ταυτόχρονα να μας καταγγέλλουν ότι καθυστερούμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να γλιτώσουμε φόρους! Όσα περισσότερα κερδίσουμε για τη χώρα, τόσο το καλύτερο. Στην κατεύθυνση αυτή, διαμορφώνουμε μια εξωτερική πολιτική με συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ της χώρας. Εμείς είμαστε συνεπείς στη συμφωνία και θα παραμείνουμε συνεπείς. Το ΔΝΤ αμφισβητεί τα αποτελέσματα της οικονομίας της χώρας μας και θέλει να στρέψει τη συμφωνία σε πιο συντηρητικά μέτρα, τα οποία έχουμε απορρίψει από το καλοκαίρι”.

“Η Ευρώπη θα ήταν καλύτερη χωρίς το ΔΝΤ. Επιθυμούμε μια Ευρώπη που θα λύνει μόνη της τα προβλήματά της. Το ΔΝΤ συντονίζει τη συζήτηση, ενώ δεν συμμετέχει στη συμφωνία αλλά παραμένει ως παρατηρητής. Αυτή ήταν μια επιλογή των Ευρωπαϊκών θεσμών από το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία δεν βάλαμε βέτο διότι μας ενδιέφερε η ουσία. Δηλαδή, η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας επί συγκεκριμένων μέτρων και με προοπτική εξόδου από τα μνημόνια, και όχι ποιος θα συμμετέχει σε αυτή”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως “διαπραγματευόμαστε και χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Οφείλουμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί όπου πετύχαμε μία συμφωνία και πιθανώς μία συναντίληψη. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βάλουμε στη συζήτηση και άλλους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Και σχολιάζοντας τη στάση της Αντιπολίτευσης, κατέληξε: “Καλέσαμε την Αντιπολίτευση να υπερασπιστεί μαζί μας τις συντάξεις και δεν το έκανε. Τώρα, την καλούμε εκ νέου να υπερασπιστούμε το αφορολόγητο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πέρα από τακτικισμούς, θα συμπλεύσει η Αντιπολίτευση με την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων πολιτών; Μπορούμε ως χώρα να δημιουργήσουμε μία κοινή πρόταση και να την υπερασπιστούμε;”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email