“Η κοινωνία πλέον έχει το δικαίωμα των αποφάσεων με ισοτιμία. Απλή αναλογική σημαίνει ότι η ψήφος του κάθε πολίτη έχει την ίδια αξία”

Αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Πρώτη Γραμμή” της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είπε: “Χρειάζεται μια διεθνής συμμαχία απέναντι στην τρομοκρατία, απέναντι στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, στη βία, το φανατισμό, την μισαλλοδοξία και τον πόλεμο. Η συμπαράστασή μας στη γείτονα χώρα είναι ξεκάθαρη και δεδομένη. Η διεθνής κοινότητα έχει αργήσει πολύ να επέμβει στα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή”.

Στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας, ο Σωκράτης Φάμελλος ερωτώμενος για την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, επεσήμανε ότι “πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα της πολιτικής. Απλή αναλογική σημαίνει ότι η ψήφος του κάθε πολίτη έχει το ίδιο βάρος και την ίδια αξία. Μπορεί κάποιοι στην Αντιπολίτευση να θέλουν να απαξιώσουν το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν με ισοτιμία για το μέλλον τους, αλλά όχι εμείς. Θέλουν να κρατήσουν μόνο για λίγους το δικαίωμα των αποφάσεων, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι ο λαός, η κοινωνία έχουν πλέον το δικαίωμα των αποφάσεων”.

“Παράλληλα με το θέμα της απλής αναλογικής και της συνταγματικής αναθεώρησης, προχωρούν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά της καταπολέμησης της διαφθοράς, της ενίσχυσης της οικονομίας με τον αναπτυξιακό νόμο και με το ΕΣΠΑ, της φοροδιαφυγής, της αξιολόγησης στο Δημόσιο, κλπ.”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Τόνισε δε, ότι “η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι μονοσήμαντη”, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους τομείς της εργασίας, της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας και του μετώπου της διαφθοράς ως τους πλέον σημαντικούς.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της εργασίας στόχος είναι “η αύξηση της εργασίας, είτε απευθείας, μέσω κρατικών πολιτικών, είτε μέσω της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, συγκεκριμένα μέτρα απαιτούνται και για την καταπολέμησης της μαύρης και αδήλωτης, αλλά και ανασφάλιστης εργασίας”. Στον τομέα της πρόνοιας “προέχουν τα θέματα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης”, ενώ η πάταξη της διαφθοράς “είναι αναγκαία, προκειμένου να αισθανόμαστε όλοι και σε όλα τα επίπεδα ίσοι”. Στα δε ζητήματα της δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικό “ο πολίτης να συμμετέχει στο Δήμο του και στη γειτονιά του και στο επίπεδο της πολιτείας, η ψήφος του κάθε πολίτη να έχει το ίδιο βάρος”.

“Φαίνεται ότι η Αντιπολίτευση ενοχλείται από μια τέτοια προοπτική”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Φοβάται να έχει η κάθε ψήφος την ίδια αξία και το ίδιο βάρος. Γι’ αυτό και επιμένει σε μια λογική της πολιτικής της αριστοκρατίας. Δεν θέλει να έχει άποψη η κοινωνία, ούτε να εκφράζεται μέσα στη Βουλή. Κάτι που φάνηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ”. Και τόνισε: “Η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει με απλή αναλογική και συμμαχίες συνεργασίας που θα εκφράζουν τη διάθεση των πολιτών. Ποιος θα αρνηθεί να ακούσει την κοινωνία;”.

“Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε με αργά και σταθερά βήματα την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στη χώρα”, κατέληξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Επιπλέον, θα πρέπει “οι θέσεις ευθύνης να είναι σε συμφωνία με το ευρύτερο πολιτικό σχέδιο. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο Διοικητής του ΙΚΑ να είναι κάποιος που θέλει να εισάγει την ιδιωτική ασφάλιση”. Επίσης, “καταργούμε τα εργολαβικά συμβόλαια καθαριότητας στον δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας θα μπορούν να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις στον χώρο που εργάζονται και όχι να καρπώνονται τον κόπο, τον ιδρώτα και την υπεραξία τους οι εργολάβοι καθαριότητας”.

“Ως κυβέρνηση, η ΝΔ έστησε ένα ρουσφετολογικό κράτος, έδωσε επιδοτήσεις μόνο στους δικούς της και κατέστρεψε την ιδιωτική οικονομία και την εργασία. Σήμερα, ως Αντιπολίτευση δημιουργεί περαιτέρω απαισιοδοξία στην αγορά, με την καταστροφολογία που συστηματικά διασπείρει, μόνο και μόνο για να ξαναπάρει τις καρέκλες και να εξυπηρετήσει τους ημέτερους. Αυτό είναι τραγικό”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 55:50) εδώ

Print Friendly, PDF & Email