“Η ΝΔ επενδύει στο φόβο και την τρομολαγνεία με μικροκομματική στόχευση”

Σχολιάζοντας την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, επικεντρωμένη σε ζητήματα ασφάλειας, o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Τώρα”, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι “η ανακοίνωση της ΝΔ ακολούθησε χρονικά την χθεσινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού, παρουσία των Υπουργών κ. Καμμένου και κ. Τόσκα, κατά την οποία συζητήθηκαν ενδελεχώς τα θέματα της ασφάλειας της χώρας. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και η χώρα μας δεν κινδυνεύει”.

Και συνέχισε: “Φαίνεται ότι η ΝΔ θέλει να επενδύσει στο φόβο και την τρομολαγνεία. Είναι πράγματι κρίμα η Αντιπολίτευση να δημιουργεί και να σπέρνει φόβο,  όταν αυτός δεν υπάρχει. Οι πρόσφυγες απ’ όποιο χωριό και εάν πέρασαν, σε καμία περίπτωση δεν επέδειξαν εγκληματική ή παραβατική συμπεριφορά. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας είναι οικογενειάρχες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη ζωή τους όπως την ήξεραν. Είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά, αλλά και πολιτικά, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, να είμαστε δίπλα τους”.

Συνεχίζοντας ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση “να βρούμε κοινούς δρόμους στην Ευρώπη, να περιορίσουμε τις διακρίσεις και την τρομοκρατία με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και να λύσουμε από κοινού το πρόβλημα της Ειδομένης και του Πειραιά, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν χωρίς βία στα κέντρα που κατασκευάζονται με γρήγορα ρυθμό σε όλη την Ελλάδα και έχουν ήδη δυναμικότητα 38.000 ατόμων”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, είπε “πως η χώρα μας είναι απολύτως επαρκής και συνεπής, όσον αφορά στην επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών, και μάλιστα πολύ πριν η Ευρώπη συμφωνήσει με την Τουρκία”. Και σχολίασε με δηκτικό τόνο: “Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποκρύψει από την Ελληνική κοινωνία ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και λειτουργούν κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών με σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών, όπως αυτά του Έβρου, της Δράμας, της Κορίνθου, κλπ.. Όχι, βέβαια, με τις συνθήκες ζωής που η ΝΔ επί δικής της διακυβέρνησης, επεφύλαξε σε αυτούς τους ανθρώπους, που οδήγησαν σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά της χώρας μας. Και επίσης, με βάση τη συμφωνία που συνάψαμε με την Τουρκία, οι παράτυποι μετανάστες ταυτοποιούνται στα hot spot και ακολουθεί η επανεισδοχή τους”.

Ωστόσο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “παράλληλα με τα θέματα της ασφάλειας η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναδεί και να ενδυναμώσει τα ζητήματα της παιδείας, της κουλτούρας και των αξιών που ενώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες και να μην περιχαρακώνεται στον ανταγωνισμό του κέρδους, των οικονομικών δεικτών, χάνοντας πολλές από τις ευρωπαϊκές της αξίες. Και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθυστερήσει, έως και υποτιμήσει τα ζητήματα της ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξίας της ανθρώπινης ζωής”.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στη συνεχή δημιουργία  κέντρων φιλοξενίας, είπε: “Ζητάμε από όλους τους Δήμους να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να υποδείξουν μικρούς χώρους, 1.000 θέσεων, έτσι ώστε να μοιραστεί αναλογικά η προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων. Ως χώρα, μπορούμε με επάρκεια να διαχειριστούμε την φιλοξενία των 50.000 προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Το ζήτημα είναι πώς η ίδια η Ευρώπη θα λύσει το πρόβλημα, πώς η Τουρκία θα είναι συνεπής στις συμφωνίες της, και πώς το ΝΑΤΟ θα ελέγξει επιτέλους τις αναχωρήσεις των λαθραίων διακινητών από τα Τουρκικά παράλια”.

Παρακολουθείστε την εκπομπή (από 1:11:10) εδώ

Print Friendly, PDF & Email