“Το Brexit είναι το αποτέλεσμα και η έκφραση του ευρωπαϊκού προβλήματος”

«To αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι η έκφραση του προβλήματος της πολιτικής των ευρωπαϊκών θεσμών, η απόδειξή του. Ένα ακόμα καμπανάκι, το οποίο οι θεσμοί στην Ευρώπη δεν έχουν ακόμα διαβάσει», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ1, με θέμα το Brexit. Και συνέχισε: «Η άσκηση της πολιτικής εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και εργασίας και οικονομίας, έχει καταλήξει σε ήττα. Άλλο η λογιστική και άλλο η πολιτική. Κάτι που είδαμε να αποδεικνύεται και στο προσφυγικό ζήτημα, όπου υπήρξε αδυναμία και καθυστέρηση παραγωγής πολιτικής, αδυναμία επιχειρησιακής οργάνωσης αλλά και απουσία από την ουσία του προβλήματος που είναι ο πόλεμος».

Όταν αναφερόμαστε στην Ευρώπη, «αναφερόμαστε σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο με συγκεκριμένα ιστορικά χαρακτηριστικά, με την ιστορία των λαών, των επιστημονικών και ακαδημαϊκών κατακτήσεών τους, των ιδεών τους. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που κατέκριναν οι Βρετανοί πολίτες στο δημοψήφισμα. Στο δημοψήφισμα ηττήθηκε απόλυτα η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «νέα διατύπωση πολιτικής», αντιμετωπίζοντας όμως πρώτα το γεγονός ότι «η πολιτική αλλά και η ιδέα της Ευρώπης έχει απαξιωθεί και δεν είναι αξιόπιστη. Οι πολίτες της Μ. Βρετανίας διατύπωσαν την άρνησή τους σε οτιδήποτε εισάγεται από το ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο αλλά και από τους εθνικούς τους θεσμούς». Και συνέχισε «υπάρχει θέμα στρατηγικής και ταυτότητας στην Ευρώπη. Χρειάζεται να το  υπερβούμε, ξεκινώντας από τα κάτω, από την κοινωνία, από τη συλλογικότητα του ευρωπαϊκού Δήμου, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στα κοινά».

«Σήμερα στην Ευρώπη μεγαλώνουν γενιές οι οποίες αισθάνονται ότι δεν έχουν αύριο», και «ισχυροποιούνται η κρίση λιτότητας και οι κοινωνικές ανισότητες». Ακόμα και στο κομβικής σημασίας ζήτημα της δημοκρατίας «οι πολίτες δεν ακούγονται και δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες, αλλά επιπλέον διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα δικαιοσύνης στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών». Για παράδειγμα, η Ευρώπη «μας κουνά το δάκτυλο, λέγοντάς μας ότι πρέπει να τηρούμε τις αποφάσεις των θεσμών, αλλά στο προσφυγικό, χώρες μικρότερες από τη δική μας, όχι μόνο αγνόησαν τις αποφάσεις, αλλά δεν είχαν και καμία επίπτωση γι’ αυτό». «Δεν έχει να κάνει πλέον με το εάν είσαι ισχυρός ή όχι ως χώρα », συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, «αλλά με το εάν είσαι στην αυλή των ισχυρών της Ευρώπης».

Ωστόσο, δεν υπάρχει στην Ευρώπη «μόνο η φοβική ανάγνωση του Φάρατζ, του Τζόνσον ή οι ακροδεξιοί της Πολωνίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Υπάρχει και η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ, των Podemos, της Πορτογαλίας, ακόμα και της Ιταλίας. Η απάντηση δεν είναι η εθνική περιχαράκωση, ούτε ο επαρχιωτισμός. Δεν είναι ούτε καν μια σχετική ανεξαρτησία του Νότου, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση. Η απάντηση είναι να αλλάξουμε την ατζέντα της ευρωπαϊκής συζήτησης».

«Τα οικονομικά φτιασιδώματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν λύνουν το πρόβλημα», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Χρειάζονται νέοι πολιτικοί στόχοι, επιστροφή της πολιτικής, συμμαχίες, ακόμα και πίεση για να φτιάξουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Οι στόχοι της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, και βέβαια της ειρήνης αποκτούν αξία για τις κοινωνίες σήμερα στην Ευρώπη. Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε μαζί μας και το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα και τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία».

Και κατέληξε: «Το Brexit είναι το αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών της Ευρώπης, η οποία όταν έπρεπε να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, αποφάσισε να λειτουργήσει ενάντια στην κοινωνία και την εργασία, προκειμένου να δώσει περισσότερα κέρδη στους λίγους. Καταστρέφοντας και την εργασία και την παραγωγή και τους πόρους της Ευρώπης».

«Χρειαζόμαστε μια τίμια και δίκαιη Ευρώπη. Αυτό το πρόταγμα πρέπει να εξάγει η Αριστερά στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή η συζήτηση θα αποκτήσει και άλλα χαρακτηριστικά, λόγω των εκλογών στην Ισπανία. Εμείς θα δώσουμε την μάχη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Και θα την δώσουμε, επειδή έχουμε την ευθύνη  να λύσουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, σήμερα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στο τέλος της τοποθέτησής του.

Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email