“Δεν θα υποχωρήσουμε στην εθνική και στην κύρια σύνταξη και επεξεργαζόμαστε λύσεις για τους επαγγελματίες και τους αγρότες”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, ανέφερε πως “στην διαπραγμάτευση έχουμε πάει με μία θετική πρόταση η οποία έχει επιθετικά χαρακτηριστικά, προς όφελος της κοινωνίας, διότι πρέπει να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών χωρών αναγνωρίζουν την προσπάθεια για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή”.

Όμως, συνέχισε, “μας ανησυχεί ότι η ΝΔ αρνείται να δεσμευτεί σε μία πρόταση μη περικοπής των συντάξεων. Εμείς, θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο κατέστρεψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και όπως είχαμε μια επιτυχή διαπραγμάτευση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, έτσι θα πετύχουμε μια καλή λύση για την κοινωνία και στο ασφαλιστικό”.

Επιπλέον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι “αυτή τη στιγμή αποκαθιστούμε ένα έλλειμμα της κοινωνίας γιατί δεν υπάρχει (!) ασφαλιστικό σύστημα”. Υπάρχει θετική ανταπόκριση και από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας γιατί είναι σκόπιμο “να μην περικοπούν οι συντάξεις ακόμα και αν αυξηθούν λίγο οι εργοδοτικές εισφορές”. Όσον αφορά στην περικοπή του 1,8 δις ευρώ από την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι “αυτή επιλύεται από την αλλαγή των ορίων ηλικίας, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και διαρθρωτικές αλλαγές από την ενοποίηση των ταμείων”.

Σημείωσε δε ότι “η μεταρρύθμιση που κάνουμε στο ασφαλιστικό για δίκαιο και δημόσιο χαρακτήρα είναι ακριβώς αντίθετη με την απορρύθμιση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις απολύσεις χωρίς κριτήρια. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξεχάσει ο Ελληνικός λαός τι έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και πώς φτάσαμε ως εδώ. Αλλά δεν γίνεται, γιατί οι Έλληνες έχουν πονέσει πολύ από αυτές τις πολιτικές”.

Ως προς τις φήμες που κυκλοφορούν στον Τύπο και κάνουν λόγο κόντρα από την μεριά των δανειστών, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης στην εθνική σύνταξη και στην κύρια σύνταξη. Το ασφαλιστικό που καταθέσαμε στους θεσμούς, τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κανόνων, διασφαλίζει και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και την πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. Και ήδη επεξεργαζόμαστε λύσεις για την ελάφρυνση και των υπολοίπων επαγγελματιών και των αγροτών”.

Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα, την περίπτωση των μηχανικών “οι οποίοι έως τώρα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν 400 ευρώ το μήνα ασφάλιστρα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ η πρόταση είναι να μειωθεί αυτό το ποσό στα 93 ευρώ το μήνα για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Προφανώς όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συνεισφέρουν λίγο και για τους χαμηλοσυνταξιούχους”. Και συμπλήρωσε: “Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει πρόταση ανάλογη με αυτή των αγροτών για μείωση των βαρών από ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία στο 55% και όχι στο 85% που κυκλοφορεί στα Μέσα Ενημέρωσης”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, αντέκρουσε τα σχόλια περί λαϊκισμού της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Λαϊκισμός είναι να δημιουργείς 1,5 εκατομμύρια ανέργους, να έχεις διαλύσει την εθνική οικονομία και να μιλάς τώρα για νέες επενδύσεις. Λαϊκισμός είναι να σου δίνει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από το 2012 λίστες φοροφυγάδων και να αρνείσαι να τις δεχθείς, στερώντας από την χώρα φορολογικά έσοδα. Λαϊκισμός είναι να σταματάς τα δημόσια έργα, το Μετρό Θεσσαλονίκης και τις Εθνικές Οδούς, και να μην εξυπηρετείς ούτε τον έμπορο, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε τον επιχειρηματία, αλλά να βαρύνεις το δημόσιο με πρόστιμα”.

Δείτε την εκπομπή (από 1:37:00) εδώ

Print Friendly, PDF & Email