Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και ο κ. Χατζηδάκης, ως άλλος Χουντίνι, στην προσπάθεια του για μια άνευ όρων εξυπηρέτηση ημετέρων και συμφερόντων, είναι ικανός να εξαφανίσει, ακόμη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σήμερα, πράγματι ξεδιπλώνεται η ατζέντα της κυβέρνησης για το περιβάλλον, όσο και η αντίληψή της περί εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας, όπως ισχυριζόταν στην πρόσφατη ανακοίνωση-δήλωση της 25ης Φεβρουαρίου 2020, όπου καταφέρονταν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσίαση των βασικών αρχών του σχεδίου νόμου που θα καταθέσει σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκαλύπτει, σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, ότι η κυβέρνηση οπισθοχωρεί ταχέως σε σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων και ανοίγει το δρόμο για εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, που θα οδηγήσουν τη  χώρα σε περιπέτειες. Η ΝΔ δείχνει το πραγματικό αντι-περιβαλλοντικό της πρόσωπο καθώς:

-Επιτρέπει, δια της περιστρεφόμενης πόρτας, σε εταιρίες που συντάσσουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), να τις αξιολογούν οι ίδιες, αλλάζοντας μόνο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Έτσι μεταφράζεται η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τη ΝΔ, γι αυτό και παγώνει τις προσλήψεις νέων επιστημόνων και καταργεί την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

-Καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ),αφού έχει προηγουμένως απαξιώσει το έργο τους, ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό, αντικαθιστώντας το με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών. Με τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού για τον οποίο μάλιστα ψευδώς ισχυρίζεται ότι ήταν πάγιο αίτημα των ΜΚΟ και των ΔΣ των ΦΔΠΠ, ο κύριος Χατζηδάκης, ως άλλος Χουντίνι, εξαφανίζει τους Φορείς Περιβάλλοντος μετά από είκοσι χρόνια τοπικής προσπάθειας.

– Αναγάγει σε πρόβλημα τους δασικούς χάρτες, με διατάξεις, που στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσουν την οριστική κύρωσή τους και στη χειρότερη σταματήσουν τη διαδικασία. Άλλη μία οπισθοδρόμηση στην περίοδο πριν από το 2015, όπου καμία κυβέρνηση, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέδειξε την πολιτική βούληση να υλοποιήσει το, ζωτικό για την ασφάλεια δικαίου, εργαλείο των δασικών χαρτών. Μία συνταγματική επιταγή από το 1979.

– Υιοθετεί διατάξεις για τη συλλογή βιοαποβλήτων που περιορίζουν την πλήρη εφαρμογή του μέτρου που είχε ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας στην πράξη όλο το σχεδιασμό για τη διαλογή στη πηγή και τους στόχους ανακύκλωσης της χώρας, εφόσον έχει παγώσει τα κίνητρα και αντικίνητρα που είχαμε ως χώρα θεσπίσει με την έγκριση της ΕΕ.

Τελικά, το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο της ΝΔ αποτελεί ακόμα μια μεγάλη της απάτη, οποιαδήποτε σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ευπρόσδεκτη αλλά ταυτόχρονα, απλώς περιττή.

Print Friendly, PDF & Email