Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο ελληνικός λαός μας έδωσε μία ισχυρή εντολή. Να διαπραγματευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μία τίμια και βιώσιμη συμφωνία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Στις τελικές συνεννοήσεις με τους δανειστές αποκαλύφθηκαν πλήρως τα σχέδια του σκληρού συντηρητικού πυρήνα της Ευρώπης. Η έξωση της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΟΝΕ, η ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η συντριβή μιας εναλλακτικής προοδευτικής φωνής στην Ευρώπη, ήταν οι επιδιώξεις τους.

Μέσα από σκληρή προσπάθεια και συγκρούσεις ο Πρωθυπουργός διεκδίκησε μια συμφωνία στο πλαίσιο της προγραμματικής μας πρότασης, δηλαδή μέσα στο ευρώ. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια αρνητική συμφωνία, πολύ δύσκολη. Δεν αντιστοιχεί στο πρόγραμμά μας και δεν θα την επιλέγαμε, αν ήταν στο χέρι μας. Η επιλογή όμως αυτής της συμφωνίας οφείλεται στο ότι αυτή αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο σωτηρίας της χώρας.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να επιλέξουμε την χρεωκοπία της χώρας. Εκεί που ήθελαν να μας οδηγήσουν δανειστές και τρόικα εσωτερικού. Η άτακτη χρεοκοπία θα είχε σαφή ταξικό χαρακτήρα. Θα χτυπούσε αλύπητα τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες. Οι εύποροι με καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν.

Εξάλλου η χρεωκοπία και η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτέλεσαν ποτέ προγραμματικό λόγο και απόφαση σε κανένα Συνέδριό μας. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε μόνο από το Υπ.Οικονομικών της Γερμανίας (Σόιμπλε), που και σήμερα επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς είχαμε και έχουμε μία δέσμευση έναντι του λαού. Να αγωνιστούμε έντιμα και να δουλέψουμε όσο περισσότερο μπορούμε για τα συμφέροντά του κρατώντας τη χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Η σημερινή αφιλόξενη Ευρώπη γεννά ευρωσκεπτικισμό και ακροδεξιά μορφώματα. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη το μέλλον μας. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όμως, έχουμε ήδη ανοίξει μία ευρωπαϊκή συζήτηση. Έχουμε ήδη αφήσει μία παρακαταθήκη δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Ο σπόρος έχει πέσει. Το μαρτυρούν οι κινητοποιήσεις των λαών της Ευρώπης που διατρανώνουν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας.

Η συμφωνία δεν είναι ακόμα δεδομένη. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά τις επόμενες εβδομάδες. Και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πραξικόπημα. Μένουμε όρθιοι. Θα έχουμε κι άλλες μάχες και πρέπει η χώρα να θωρακιστεί. Με κύριο στόχο την αυτοδύναμη οικονομία και όπλο μας την αμφίδρομη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία και τα κινήματά της.

Είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τη συμφωνία αυτή με την πολιτική της κυβέρνησης και των Υπουργείων. Αυτό μένει να αποδειχθεί, ώστε να αποδειχθεί και η ωφέλεια της χώρας και του λαού από την Αριστερά.

Ήταν πολύ δύσκολο για τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτούν υφεσιακά και συντηρητικά μέτρα. Επιλέξαμε κατά πλειοψηφία να στηρίξουμε το μόνο δρόμο σωτηρίας της πατρίδας μας και των πολιτών. Δυστυχώς, αυτή την επιλογή δεν την ακολούθησε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί συνάδελφοι επέλεξαν την σύγκριση των μέτρων με την προσωπική τους πεποίθηση.

Για την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας κυριάρχησε η ευθύνη απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες. Διότι,  δεν δικαιούμαστε να αποφασίζουμε με βάση μόνο τις ιδεολογικές μας  αξίες,  χωρίς κοινωνική αναφορά και γείωση. Ένα άλμα στο κενό δεν αποτελεί αριστερή επιλογή.

Οφείλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ και ως χώρα να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας στρατηγική μέσα στην Ευρώπη.  Γιατί η πραγματικότητα αμφισβητεί βάσιμα την προγραμματική μας επεξεργασία. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με χρεοκοπημένη Ελλάδα και ηττημένο λαό.  Κάτι τέτοια θα αποτελούσε μακροχρόνια ήττα της Αριστεράς.

Με αίσθημα ευθύνης υπερασπίστηκα αυτόν τον οδυνηρό συμβιβασμό. Χωρίς να ξεχνώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας. Και επί 5 μήνες έκανε, έστω και με λάθη, ότι καλύτερο μπορούσε.

Η απόφασή μου αυτή και η στάση μου περιλαμβάνουν όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του Ιανουαρίου: Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Δημοκρατία. Και σε όλες αυτές τις μεγάλες λέξεις μία αξιακή βάση υπάρχει. Η προτεραιότητα στον άνθρωπο. Και η επιλογή του Πρωθυπουργού για αυτή τη συμφωνία,  εξασφαλίζει τη λειτουργία της κοινωνίας μας και το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση.

Η επιλογή της χρεωκοπίας θα ήταν μια ξεκάθαρη αποδοχή της αριστερής παρένθεσης.

Οι δανειστές και ο πυρήνας της Γερμανικής Ευρώπης θα επιδιώξουν να αποτρέψουν τη συμφωνία και τη διάσωση της χώρας.  Και να μας οδηγήσουν σε εκλογές ή σε κυβέρνηση των υπαλλήλων τους με κλειστές τράπεζες και επαπειλούμενο κούρεμα των καταθέσεων.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα διατηρήσουμε τη σοβαρότητα που οφείλουμε στο ρόλο του Κοινοβουλίου, στην ιστορική ευθύνη της Αριστεράς.

Οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι. Να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Για να παραμείνει όρθια η χώρα και η κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email