Σωκράτης Φάμελλος: Η ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να δώσει έναν άλλο ρόλο στην κοινωνία

Η δέσμευσή μας για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματός μας και τον Ιανουάριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο. Θεωρούμε ότι η ενίσχυση της Δημοκρατίας που μπορεί να γίνει μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να δώσει έναν άλλο ρόλο στην κοινωνία, πρακτικά να συμμετέχει και να αποφασίζει ο πολίτης για την πολιτική, να ενισχύσει το μέτωπο απέναντι στο λαϊκισμό, τη βία και τον φανατισμό και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και το Κοινοβούλιο, να περιορίσουμε την αυθαιρεσία και να αντισταθούμε στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.

Η πρόταση ενίσχυσης της συμμετοχής της κοινωνίας, των αποφάσεων των πολιτών και του περιορισμού του καθεστωτισμού και του παραγοντισμού σε όλα τα επίπεδα ενισχύει τη δημοκρατία της κοινωνίας μας, γιατί κάνει τη χώρα μας πιο σταθερή και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Η δυνατότητα επίσης να καθιερωθεί μέσα από το Σύνταγμα η προστασία των δημόσιων αγαθών, παράλληλα δηλαδή με την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια, να συζητήσουμε για το νερό και την ενέργεια ολοκληρώνει τα χαρακτηριστικά της δημόσιας ευθύνης και του δημόσιου χώρου. Στο επίπεδο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων όσον αφορά τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και η εκλογή του, αν δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη συναίνεση στη Βουλή, να μην συνδυάζεται με διάλυση της Βουλής, αλλά με τη συμμετοχή των πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email