ΕΡΩΤΗΣH

Προς τον κ.κ. Υπουργό Οικονομικών

 Θέμα:   «Δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου».

Η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών, όπου, υπό προϋποθέσεις, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας καταβάλλοντας στο Δημόσιο ένα χρηματικό ποσό με ευνοϊκούς όρους, το οποίο θα είναι χαμηλότερο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Είναι γνωστό ότι το θέμα έχει τύχει στο παρελθόν επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο και αφορά 28.000 ακίνητα, εκ των οποίων σημαντικός αριθμός εντοπίζεται σε περιοχές της Δωδεκανήσου, λόγω και της ύπαρξης κτηματολογίου. Σημειωτέον, ότι πολλές εξ’ αυτών των ιδιοκτησιών βρίσκονται σε περιοχές όπου η αλλαγή χρήσης έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, δεδομένου ότι υπάρχει ρυμοτομία, ενίοτε δε έχουν εκδοθεί και πράξεις της Διοίκησης (π.χ. οικοδομικές άδειες.

Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσω Νομοθετικής ρύθμισης, με ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις λόγω της εξάλειψης του φαινομένου της παράνομης κατοχής κρατικής γης, της αύξησης των δημόσιων εσόδων και της επενδυτικής ή τουριστικής αξιοποίησης των αναφερόμενων εκτάσεων.

Με την παραπάνω ρύθμιση, το ελληνικό Δημόσιο θα αποδεσμευτεί από ένα μεγάλο αριθμό καταπατημένων ακινήτων, ενώ παράλληλα θα επιλυθούν χρόνια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μακροχρόνιες καταπατήσεις.

Συγκεκριμένα αναμένονται άμεσα και μόνιμα έσοδα από το τίμημα εξαγοράς και νομιμοποίησης των ακινήτων, από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων επί των εξαγοραζόμενων ακινήτων και από τη διενέργεια πράξεων διαχείρισης από τους νόμιμους πλέον ιδιοκτήτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, ώστε να υλοποιηθεί η εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου από ιδιώτες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Σαντορινιός Νεκτάριος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

Γκαρά Αναστασία

Εμμαουηλίδης Δημήτρης

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπγιάλας Χρήστος

Ουρσουζίδης Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Παπαφιλίππου Γιώργος

Ρίζος Δημήτρης

Σιμορέλης Χρήστος

Συρίγος Αντώνης

Τριανταφύλλου Μαρία

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γιώργος

Print Friendly, PDF & Email