ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό  Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Μη συμμόρφωση πιστωτικών ιδρυμάτων στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και ενώσεων καταναλωτών, διάφορα πιστωτικά ιδρύματα καθυστερούν δραματικά τη χορήγηση των αναλυτικών καταστάσεων οφειλών και την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών, που σύμφωνα με το Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 90/14.08.2015) με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν. 3869/2015, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΜΠΟ4653Ο7-ΑΥΦ, Αρ. πρωτ.: 133969/οικ.) του Ν. 3869/2010 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

Επίσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τους πολίτες, μέχρι στιγμής δεν έχουν εξυπηρετηθεί ούτε καν τα αιτήματα όσων κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2016. Είναι προφανές ότι η μη συμμόρφωση των τραπεζών με την υποχρέωση να χορηγούν απαρέγκλιτα εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης τα σχετικά δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά, συνιστά εν τοις πράγμασι άρνηση των τραπεζών να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και μη τήρηση του σχετικού νόμου.

Με δεδομένο ότι αυξήθηκε αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών που συνυποβάλλει ο οφειλέτης μαζί με την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο για την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών ή/και την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών αιτήσεων, και ότι η παράταση που δόθηκε για τους δανειολήπτες (για δάνεια πρώτης κατοικίας) οι οποίοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν δικαιολογητικά, λήγει στις 4 Μαΐου 2016, ενώ η αργία του Πάσχα διαρκεί έως και τις 3 Μαΐου 2016, είναι προφανές ότι το δικαίωμα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών να υπαχθούν στον Ν. 4336/ 2015, τίθεται εν αμφιβόλω.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να λάβει μέτρα για την παράταση της ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών εκ μέρους των δανειοληπτών και πέραν της 4ης Μαΐου 2016;
  2. Προτίθεται να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι κωλυσιεργίες εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες αίρουν το δικαίωμα υπαγωγής των δανειοληπτών στις ισχύουσες ρυθμίσεις οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων;

 

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θελερίτη Μαρία

Αυλωνίτου Ελένη

Γιαννακίδης  Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Δέδες Ιωάννης

Δημαράς Γεώργιος

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θεοφύλακτος Ιωάννης

Θεωνάς Γιάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Αννέτα

 Καΐσας Γεώργιος

 Καραναστάσης Απόστολος

Κασιμάτη Νίνα

Κατριβάνου Βασιλική

Λάππας Σπυρίδων

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπαλλής Συμεών

 Μπαξεβανάκης Δημήτρης

Μπάρκας Κων/νος

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάντζας Γιώργος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παυλίδης Κων/νος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Στέφος Ιωάννης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσόγκας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email