«Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΝΔ στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό», σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV και τους δημοσιογράφους Βασίλη Τσεκούρα και Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων παρελήφθη το 2019 έτοιμο, με προϋπολογισμό και προεντάξεις έργων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και έκτοτε παραμένει παγωμένο. Παράλληλα δεν έχει τρέξει Εξοικονομώ στην επιχειρηματικότητα αλλά και σε ό,τι αφορά το Εξοικονομώ στην κατοικία, από το πρόγραμμα του 2020  έχει πληρωθεί το 15-20% των αιτήσεων, πρόγραμμα δεν υπήρξε το 2021, και για το 2022 δεν υπάρχουν εντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στις 07.01.2022, με στόχο να δουν μείωση του κόστους οι πολίτες από τις συσκευές υψηλής κατανάλωσης για το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε. «Όπως φαίνεται, οι καταναλωτές θα πάρουν νέες συσκευές μετά το τέλος Αυγούστου, ίσως και δυο μήνες αργότερα, ενώ τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο προϋπολογισμός οδήγησαν στο να είναι επιλέξιμες στην Αττική λιγότερες από μία (1) στις 10 αιτήσεις. Επίσης φαίνεται ότι τελικά οι δικαιούχοι είναι σημαντικά λιγότεροι από τις εκτιμήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα μέσα Ιουλίου για 250.000 νοικοκυριά. Μένει να δούμε και ποια θα είναι η τελική απορρόφηση του προγράμματος, καθώς η χρηματοδότηση δεν υπερβαίνει το 50% και στα χαμηλότερα εισοδήματα δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν πολύ λίγοι πιστοποιημένοι τεχνικοί», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τα τεχνικά ζητήματα προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση και οι δικαιούχοι να μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στη συνολική οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι το α’ εξάμηνο του 2022 κατεγράφηκαν υπερέσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 3,6 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι τελικά η κυβέρνηση εισέπραξε περισσότερα έσοδα από το ΦΠΑ και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα απ’ όσο έπρεπε. «Είναι σαφές  ότι πλέον εκτός από αισχροκέρδεια στην αγορά έχουμε και αισχροκέρδεια και από την ίδια την κυβέρνηση. Είναι κυβερνητική επιλογή να διατηρούνται οι τιμές ψηλά και στα τρόφιμα και στα καύσιμα», σημείωσε.

Σχολιάζοντας ειδικότερα τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το τελευταίο 12-μηνο η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αποτελούν υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτά τα υπερκέρδη δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη και δεν έχουν επιστρέψει στους καταναλωτές. Επίσης δεν ξέρουμε το ποσό που θα φορολογηθεί, και η κυβέρνηση φρόντισε νομοθετικά να αφαιρέσει και τις εκπτώσεις των εμπορικών πακέτων στη λιανική, ενώ τα υπερκέρδη αφορούν αποκλειστικά στην παραγωγή ενέργειας. Η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις και με καθυστερήσεις μαγειρεύει τα υπερκέρδη στην ενέργεια με στόχο να μην τα φορολογήσει», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στις βαρύτατες ευθύνες που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. .

«Επίσης υπάρχουν σαφώς μεθοδολογικές ομοιότητες μεταξύ της παρακολούθησης του κ. Κουκάκη και της απόπειρας παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, η Google έχει δώσει στοιχεία ότι το πρόγραμμα Predator διατίθεται και στην Ελλάδα σε εταιρείες που συνδέονται με το δημόσιο, και φαίνεται επίσης ότι υπάρχει πληθώρα δραστηριοτήτων και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ της εταιρείας που διαχειρίζεται το Predator και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, και ανιψιού του, δηλαδή του ίδιου του Μεγάρου Μαξίμου. Όλοι πλέον αναρωτιόμαστε πόσοι και ποιοι παρακολουθούνται. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, και γι’ αυτό οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχουν καλέσει τον Πρωθυπουργό στη Βουλή για να απαντήσει για όλα αυτά τα ζητήματα», σημείωσε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/3SwAZHqlmw0

Print Friendly, PDF & Email