Αθήνα, 17/02/2017

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Εάν ήταν ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα υλοποιούσε τα μέτρα πριν τα φανταστεί το ΔΝΤ”

Αυτό δήλωσε νωρίτερα στην τηλεόραση της Βουλής ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Πρωινή Ανάγνωση”, σχολιάζοντας την πολιτική επικαιρότητα. “Γίνονται προσπάθειες από διάφορους κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδας να δημιουργηθεί πίεση στην κυβέρνηση και πανικός στους πολίτες, με στόχο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αποφάσεις που δεν η ίδια έχει απορρίψει”, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως αυτή η εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία είναι δημοσιονομικά σταθερή, έχει έσοδα, σοβαρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και συμμετέχει με ηρεμία στην διαπραγμάτευση.

Ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι τίθενται εκ των υστέρων μέτρα στη χώρα που δεν υπήρχαν στη συμφωνία και με ένα περίεργο τρόπο, “ο κ. Μητσοτάκης προστρέχει μονίμως να υποστηρίξει τις διαθέσεις της βούλησης του ΔΝΤ. Εάν ήταν πρωθυπουργός θα υλοποιούσε μέτρα, πριν καν τα φανταστεί το ίδιο το ΔΝΤ. Όμως, οι πολίτες δεν νομίζω ότι επιβραβεύουν την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και την περαιτέρω αύξηση των φόρων”.

Είναι σημαντικό να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι κανόνες στην Ευρώπη, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  υπέρ της Ελλάδας και της Ευρώπης και  όχι στη βάση κομματικών κριτηρίων και συμφερόντων. Διότι, “είναι εμφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να υπάρξει και άλλο μείγμα πολιτικής στην Ευρώπη, να αποδείξει η Ελλάδα ότι με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες που συνομιλούμε, μπορεί να υπάρξει προοπτική, με προοδευτική κατεύθυνση”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε πως στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας “χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία, ότι κανείς δεν θα βάλει νέα ζητήματα και νέα μέτρα από το παράθυρο, πέραν της συμφωνίας”.

Στη συζήτηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει κολλήσει και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση εκ μέρους της Πολιτείας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) συντάσσεται και ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. “Είναι απορίας άξιο πώς Βουλευτές της Αντιπολίτευσης που έχουν υπάρξει και Υπουργοί, μιλούν ακόμα και με ερώτηση στη Βουλή για καθυστέρηση, όταν γνωρίζουν ότι πρώτα υποβάλλεται η ΜΠΕ και μετά εγκρίνεται”.

Σημείωσε δε, ότι η τροποποίηση της σύμβασης ενίσχυσε τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου, (ενίσχυση του πράσινου, καλύτερη πρόσβαση στην παραλία, μονάδα ανακύκλωσης κλπ), ενώ για τα ερωτήματα που υπήρχαν από την προηγούμενη χρονιά, σχετικά με τα δασικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής, αποφάνθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εντός ενός μηνός, ενέκρινε, και λαμβάνεται υπόψη από το Δασαρχείο.

Επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως συμβάλλει στην επιβολή της νομιμότητας και στον τομέα των αποβλήτων, αφού το περιβαλλοντικό έγκλημα, δηλαδή η παράνομη διάθεση αποβλήτων και η ρύπανση συνδέονται με το οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή. Επιπλέον, στα απόβλητα κρύβονται ωφέλιμες ουσίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργία μια νέας αγοράς για νέους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες και, βέβαια, ενισχύει τη λεγόμενη κυκλική οικονομία. Η χώρα μας υποφέρει από σπατάλη πόρων και θα πρέπει να μειώσουμε την απόρριψη και να ενισχύσουμε την επαναχρησιμοποίηση τόσο στα σπίτια μας, όσο και στην εθνική μας οικονομία”.

Ο Αν. ΥΠΕΝ χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την κύρωση της Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών, διότι στην περιοχή των Βαλκανίων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τετραμερής συμφωνία,  μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα και δύο χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για το νερό και το έδαφος.

Τέλος, για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι έχουν εξαιρεθεί από την ανάρτηση οι οικισμοί και οι αστικές πυκνώσεις, ενώ επανέλαβε για ακόμα μία φορά την υποχρέωση των Δήμων να παράσχουν τα οικιστικά περιγράμματα, ενώ για πιθανές καθυστερήσεις της Πολιτείας στους αποχαρακτηρισμούς περιοχών που συνδέονται με βοσκήσιμες και καλλιεργήσιμες γαίες, θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση.

 

Print Friendly, PDF & Email